Gå direkt till innehåll
Telia vinnare i 5G-auktionen och säkrar fortsatt bästa nät

Pressmeddelande -

Telia vinnare i 5G-auktionen och säkrar fortsatt bästa nät

Post- och telestyrelsen (PTS) har idag meddelat resultatet av den avslutade frekvensauktionen. Telia har säkrat 120 MHz i 3,5 GHz-bandet för den fortsatta utbyggnaden av 5G. En viktig tillgång som kommer bidra till Sveriges digitala konkurrenskraft de kommande åren.

Telia lanserade Sveriges första storskaliga publika 5G-nät den 25 maj, 2020 som nu byggts ut i 20 svenska städer, från Luleå i norr till Malmö i söder. Det nya spektrumet i 3,5 GHz-bandet innebär möjligheter till en fortsatt ambitiös utbyggnad av 5G på fler platser runt om i landet.

- Vi är självklart mycket nöjda med utfallet av auktionen. Genom att säkra 120 MHz, vilket är mer spektrum än någon annan operatör, förstärker vi vår roll som nätledare på den svenska marknaden. Det här innebär att vi kan fortsätta bygga snabba och energismarta 5G-nät som bidrar till den digitala utvecklingen i samhället. Vi kommer också kunna erbjuda våra kunder en ännu bättre uppkoppling på flera platser i Sveriges bästa nät*, säger Anders Olsson, vd, Telia Sverige.

Höga frekvensband som 3,5 GHz är särskilt viktiga i tätbefolkade områden och för att bygga lokala 5G-nät som kan användas inom tillverkningsindustrin, hamnar och vården.

Licenserna för 3,5 GHz-bandet är giltiga 25 år med start inom kort och priset för de nya frekvensblocken är 75 miljoner EUR. Betalningen till PTS sker inom 30 dagar.

*Enligt oberoende mätföretaget Umlaut.

Ämnen

Kategorier


Om Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår framtid och vårt samhällsansvar. Med cirka 21000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet. 

Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Pressansvarig Telia Sverige 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Presschef Telia Sverige 0771-77 58 30

William Fröding

Presskontakt Pressansvarig Telia Sverige 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Det är Telia.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation