Gå direkt till innehåll
I september får Årebor och besökare i Åre snabbare och bättre uppkoppling med 5G
I september får Årebor och besökare i Åre snabbare och bättre uppkoppling med 5G

Pressmeddelande -

Telia lanserar Åres första 5G-nät

Inom kort trycker Telia på knappen och tänder Åres första publika 5G nät. Åre blir nu en av de fler än 20 svenska orter där människor och företag kan uppleva ett bättre och snabbare mobilnät som banar väg för ett mer uppkopplat samhälle som är redo för framtidens moderna digitala tjänster.

– En väl fungerande digital infrastruktur med högpresterande nät är idag lika viktigt som välpistade backar för ett skidmecka som Åre, som är en populär turistort året runt. Därför känns det extra kul att inför årets vintersäsong få lansera Åres första publika 5G-nät, säger Staffan Åkesson, CTO och Teknisk chef, Telia Sverige.

Från och med den 10 september kan Årebor och turister med 5G-abonnemang och 5G-redo enheter koppla upp sig mot Telias nya 5G-nät med högre datahastigheter och snabbare uppkoppling. När 5G-nätet nu lanseras täcker det centrala delarna av Åre, Duved och Björnänge. Utbyggnaden kommer sedan fortsätta i området.

2023 räknar Telia med att 5G-nätet täcker mer än 90 procent av Sveriges befolkning. Hela 5G-utbyggnaden är klar 2025.

– Telias 5G-nät bidrar till högre datahastigheter, kortare svarstider och drivs av 100 procent förnybar el. De unika egenskaperna med 5G krattar manegen för mer innovation och fler digitala tjänster inom flera olika delar av samhället. Till exempel för autonoma transporter, automatiserad produktion och helt nya spelupplevelser i mobilen. Dessutom möjliggör det snabbt och stabilt bredband till fler platser där det idag saknas, säger Staffan Åkesson.

Modernisering av 4G

Inför 5G-nätet utrullning i Åre moderniserar Telia även det befintliga 4G-nätet. Moderniseringen är en miljardsatsning i Sveriges digitala infrastruktur och innebär att kapaciteten i 4G-nätet mer än fördubblas när äldre utrustning byts ut mot mer energisnål teknik. För Telias kunder innebär det en bättre kundupplevelse med snabbare bredbandsuppkoppling på fler platser. Moderniseringsarbetet i Åre påbörjas den 30 augusti och beräknas vara klart den 10 september. Arbetet genomförs i samarbete med Ericsson. På telia.se/natmodernisering finns mer information.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 21 000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet.

Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Press & PR-ansvarig 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation