Gå direkt till innehåll
Telia och Ericsson slår nytt svenskt hastighetsrekord på 5G

Pressmeddelande -

Telia och Ericsson slår nytt svenskt hastighetsrekord på 5G

Nu slår Telia tillsammans med partnern Ericsson nytt rekord med hela 2,2 Gbit/sekund i Telias publika 5G-nät, en hastighet som uppmättes i centrala Stockholm via en iPhone 12.

I maj förra året lanserade Telia Sveriges första storskaliga publika 5G-nät i Stockholm. Sedan dess pågår en miljardsatsning för att ge hela svenska folket tillgång till ännu bättre uppkoppling i Sveriges bästa nät*. Nu rullas 5G ut i hög takt från Skåne till Lappland och finns redan i 22 städer, samtidigt slås hastighetsrekord utanför Berns i centrala Stockholm, dessutom via en mobiltelefon.

- Tack vare 3,5 GHz-bandet vi förvärvade i 5G-auktionen kan vi och vår partner Ericsson nu testa vad svenskutvecklad 5G-teknik verkligen går för. Att nå den här hastigheten live i vårt nät är ett helt fantastiskt resultat, inte minst på grund av att det sker med en helt vanlig mobil. Vem som helst med ett 5G-abonnemang från Telia kan med andra ord göra samma sak, säger Staffan Åkesson, nätchef på Telia.

- Vi hoppas också det här kan inspirera företag att börja utveckla helt nya digitala tjänster som nyttjar de unika tekniska egenskaper som 5G kan erbjuda, som hög bandbredd och korta svarstider. Vi har redan sett prov på hur 5G kan bidra till säkrare arbete i gruvor, mer tillgänglig vård och smartare kollektivtrafik. Men vi har bara börjat skrapa på ytan, särskilt vad gäller konsumenttjänster som kommer att underlätta och förbättra vårt liv, i allt från underhållning till uppkopplade hem, fortsätter Staffan Åkesson.

Telias miljardsatsning sker tillsammans med Ericsson som partner och innebär att 5G fram till år 2025 får samma täckning som dagens 4G-nät, vilket innebär 90 procent av Sveriges yta och mer än 99 procent av befolkningen. Redan 2023 kommer 5G-nätet täcka mer än 90% av befolkningen. Som en del av moderniseringen av mobilnätet kommer även kapaciteten i 4G fördubblas.

- Genom att utnyttja vårt tekniska ledarskap inom 5G, kompetens och erfarenheter från att leverera 5G-nät globalt är vi glada över att vi tillsammans med Telia nu rullar ut ett nät som skapar en exceptionell 5G-upplevelse till hela Sverige. Detta hastighetsrekord möjliggjordes genom att kombinera de senaste energieffektiva 5G- och 4G-lösningarna. Högpresterande 5G-nät kommer vara fundamentala för att ta digitaliseringen till nästa nivå och skapandet av nya avancerade tillämpningar inom såväl industrier som samhället i stort, säger Jenny Lindqvist, chef för Nord- och Centraleuropa, Ericsson.

Telia bygger 5G-nätet på högre frekvensband, som 3,5 GHz, i tätbefolkade områden där många människor och uppkopplade saker befinner sig samtidigt. De högre frekvensbanden används också för att bygga lokala, dedikerade 5G-nät för till exempel industrin, hamnar och sjukhus. De lägre frekvensbanden, som 700 MHz, används på landsbygd för att kunna erbjuda god täckning och uppkoppling över stora områden.

*Sveriges bästa nät enligt Umlaut

Ämnen


Om Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 21 000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet.

Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Pressansvarig 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation