Gå direkt till innehåll
Allison Kirkby, vd Telia Company på invigningen av 5G i Stockholm i maj 2020
Allison Kirkby, vd Telia Company på invigningen av 5G i Stockholm i maj 2020

Pressmeddelande -

Telia har Stockholms bästa 5G-nät - enligt ny test av umlaut

Det världsledande mätföretaget umlaut har under juni månad jämfört prestandan och den faktiska kundupplevelsen av 5G-näten i Stockholm. Med 968 poäng av 1000 möjliga på totalen tar Telia hem segern och vinner även i respektive mätkategori – nätsurfning, upp- och nedladdningar och användarupplevelsen på YouTube.

Telia tar hem förstaplatsen för bästa 5G-nät i Stockholm enligt det globala mätföretaget umlaut, som mellan 1–5 juni 2021 har genomfört nya mätningar. Resultaten baseras på omfattande körtester med bil, där den faktiska kundupplevelsen av mobila datatjänster och nätverkskvalitet testas via 5G-kompatibla smartphones i ett antal kategorier.

– Grattis till Telia som med sitt 5G-nät har uppvisat den bästa dataprestandan i Stockholm. Dessutom har Telias nät det starkaste resultatet i samtliga av de kategorier som är viktiga för kundupplevelsen, som nedladdnings- och uppladdningshastigheter samt video- och surfning. Detta är anmärkningsvärt, särskilt i dessa utmanande tider med COVID-19-viruset! säger Hakan Ekmen, vd för telekommunikation på umlaut.


– I början av juli satte vi ett nytt svenskt hastighetsrekord för 5G i centrala Stockholm och det är väldigt roligt att se att vi fortsätter att leverera en fantastisk prestanda och en överlägsen kundupplevelse i vårt nya 5G-nät som rullas ut i Stockholm och i runtom i landet. Precis som hastighetsrekordet så gjordes umlauts test inte i ett labb. Det här är den faktiska upplevelsen, något som våra kunder med 5G-abonnemang kan uppleva med sina mobiler, säger Staffan Åkesson, Teknisk chef på Telia. 


– 5G öppnar upp för helt nya digitala tjänster och upplevelser inom allt från transport till underhållning och jag är övertygad om att vi kommer att se många fler 5G-drivna tjänster lanseras under de kommande åren. Vi har redan sett flera exempel, som den självkörande 5G-bussen som vi lanserade vid Djurgården i Stockholm förra året med våra partners, fortsätter Staffan Åkesson.

Den självkörande bussen som lanserades på Djurgården i Stockholm är en del av ett pågående 5G-projekt för en effektivare och mer hållbar kollektivtrafik och genomförs tillsammans med innovationshubben Urban ICT Arena samt samarbetspartners som Ericsson, Keolis, Intel och T-engineering.

Ta del av den nya rapporten här: https://www.umlaut.com/reports/sweden

Mer om 5G från Telia

  • I maj förra året lanserade Telia Sveriges första storskaliga publika 5G-nät i Stockholm. Sedan dess pågår en miljardsatsning för att ge hela svenska folket tillgång till ännu bättre uppkoppling i Sveriges bästa nät*. I samarbete med Ericsson rullas 5G ut i hög takt från Skåne till Lappland och finns redan i 22 städer.


  • Telia bygger 5G-nätet på högre frekvensband, som 3,5 GHz, i tätbefolkade områden där många människor och uppkopplade saker befinner sig samtidigt. De högre frekvensbanden används också för att bygga lokala, dedikerade 5G-nät för till exempel industrin, hamnar och sjukhus. De lägre frekvensbanden, som 700 MHz, används på landsbygd för att kunna erbjuda god täckning och uppkoppling över stora områden.

För mer information om Telias 5G-satsning och exempel på hur 5G-tekniken kan användas – klicka här.

*Sveriges bästa nät enligt Umlaut 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 21 000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet.

Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Pressansvarig Telia Sverige 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Presschef Telia Sverige 0771-77 58 30

William Fröding

Presskontakt Pressansvarig Telia Sverige 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Det är Telia.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation