Gå direkt till innehåll
5G Ride fortsätter rulla 2021

Nyhet -

5G Ride fortsätter rulla 2021

Efter framgångsrika tester med självkörande, 5G-uppkopplade fordon under 2020 tar projektet 5G Ride nästa steg under 2021.

Den fortsatta satsningen på 5G Ride är en del av ett strategiskt initiativ från Drive Sweden, som nu får extra skjuts in i 2021 med ny finansiering från Vinnova. Projektet leds av Urban ICT Arena – en del av Kista Science City AB – i partnerskap med Ericsson, Intel, Keolis, T-Engineering och Telia. I takt med att projektet går vidare under 2021 inleds också samarbeten med KTH, Stockholms stad och Region Stockholm.

Konceptet fokuserar på att utveckla det uppkopplade kontrolltornet (Connected Control Tower), som använder 5G för att kommunicera med självkörande fordon på allmänna vägar och på så sätt bidra till att lösningar av denna typ kan införas i reguljär trafik på ett säkert och stabilt sätt.

Kontrolltornet, 5G och självkörande teknik i kombination med elektrifiering kommer spela en viktig roll i utvecklingen av ett hållbart transportsystem som bidrar till klimatmålen i Paris-avtalet.

– En robust och säker digital infrastruktur baserad på 5G, som kopplar samman kontrolltornet med fordonsflottan är avgörande för att realisera ett hållbart, elektriskt transportsystem baserat på självkörande teknik. Medan bandbredd och latens är viktiga för saker som direktsänd video, så kommer de förbättringar 5G medför kring säkerhet och stabilitet i nätet vara helt avgörande för motståndskraften i hela systemet, säger Magnus Leonhardt, Head of Innovation på Telia Sverige.

Genom att använda 5G-uppkopplade fordon kan vi garantera att framtidens transportlösningar blir både effektiva och säkra. Nästa steg i utvecklingen av uppkopplade kontrolltorn kommer att titta på hur effektiviteten i själva transportsystemet kan förbättras. En del av detta är att använda mer data, exempelvis om färdvägen, fordonet eller styrkan på uppkopplingen. Det kommer göra det möjligt att förutse och förhindra problem, planera rutter och tidtabeller samt agera snabbare om det uppstår oförutsedda händelser.

– Urban mobilitet är ett prioriterat område för forskning och utveckling för många av våra partners. Speciellt för offentlig sektor är fokus på hållbarhet väldigt viktigt när det kommer till framtidens transportsystem. Vi är stolta över att kunna bidra till samarbeten som 5G Ride och göra vår del i att skapa smarta, gröna mobilitetssystem för morgondagen, säger Johanna Engman, VD på Kista Science City.Ämnen

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Pressansvarig 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation