Pressmeddelande -
Telia och Ekobot i 5G-samarbete kring autonom robot för hållbart jordbruk
Miljösmart och effektivt jordbruk i fokus när Ekobots robot för ogräsbekämpning kopplar upp mot Telias 5G-nät. I samarbetet deltar också forskningsinstitutet RISE med spetskompetens inom jordbruksteknik samt Axis Communications, som bidrar med sin videoteknik.
Samarbetet mellan Ekobot, Telia, RISE och Axis Communications syftar till att utforska hur kommunikationen mellan roboten och mobilnätet fungerar och vilka krav det ställer på den tekniska lösningen. Pilottesterna för att koppla upp, övervaka och fjärrstyra roboten mot 5G-nätet har genomförts under sommaren vid Brunnby Gård i Västerås.
Ekobots autonoma elektriska robot med samma namn, EKOBOT, kan identifiera och mekaniskt avlägsna ogräs med hjälp av avancerade kamerasensorer och AI. På så sätt kan jordbrukare automatisera mer manuellt arbete, som är kostsamt, och dessutom minska beroendet av kemiska ogräsmedel, vilket kan vara skadligt för miljön.
- Vi har under flera år arbetat med att utforska hur 5G kan användas inom en rad olika branscher och samhällssektorer, från industrin till vården. Det här samarbetet ger oss inblick i jordbrukets spännande värld där tekniken spelar en nyckelroll för en hållbar utveckling. Vi tror att just kombinationen 5G och automation i precisionsjordbruket har stor potential, säger Magnus Leonhardt, innovationschef för Telia Sverige.
- Telia är helt rätt partner för Ekobot. De leder 5G-satsningen i Sverige och har den kompetens och teknik som behövs för att koppla upp, övervaka och styra roboten via 5G-nätet under riktiga förhållanden i jordbruket. Med RISE unika kunskap inom jordbruksteknik och Axis videoteknik så kan vi ta viktiga steg framåt för att industrialisera och skala lösningen, berättar Erik Jonuks, VD för Ekobot.
Därför 5G
Roboten är autonom och hanterar ogräsrensning automatiskt. Framtiden ligger i den datainsamling som roboten genomför vilket kommer ligga till grund för ett kvalificerat beslutsstöd inom lantbruket (s.k. precisionsjordbruk). Kraftfulla sensorer placerade på roboten, såsom multispektralkameror och jordanalysprober, genererar mycket stora datamängder som analyseras i molntjänster och återkopplas till robot och lantbrukare. Roboten kan även fjärrstyras vilket kräver realtidsöverföring av video. Sammantaget ställer det höga krav på en kraftfull, robust och säker kommunikationslösning. 5G med sina unika tekniska egenskaper som låg svarstid och hög bandbredd kan möta dessa behov.
-Autonoma fordon har påbörjat sitt intåg till jordbruket och därför är det mycket spännande att vara med i utvecklingen av Ekobot. Just pålitlig uppkoppling med tillräcklig kapacitet för kontinuerlig dataöverföring i realtid är viktigt för att fler jordbrukare ska kunna använda den här typen av lösningar på fältet. Därför känns det som helt rätt nästa steg att nu få koppla upp Ekobot mot ett riktigt 5G-nät, säger Per-Anders Algerbo, senior projektledare på RISE.
- Teknikutveckling, hållbarhet och samarbete är viktiga ledord för oss på Axis och i detta projekt ser vi alla dessa beståndsdelar. Att vår videoteknik kan bidra till smartare och mer hållbara lösningar för jordbruket är en spännande utveckling och bekräftar också en trend mot att videoteknik i större omfattning används i applikationer som inte är förknippade med mer traditionell övervakning, säger Håkan Johansson, Säljdirektör på Axis i Norra Europa.
Om Ekobot
Ekobot bildades 2017 av Ulf Nordbeck i syfte att utveckla en effektiv, autonom robot för precisionsjordbruk, med målet att bidra till ett effektivare och mer miljövänligt jordbruk. Idag är bolaget börsnoterat på Nasdaq First North och har strategiska samarbeten och piloter med Sveriges största lökodlare.
Ekobot utvecklar en teknik som kan tillämpas på flertalet användningsområden inom precisionsjordbruk, sådd, gödning och beslutsstöd. Bolaget har i dagsläget valt att fokusera på ogräshantering, med lökodlingar och därefter andra grönsaker, som första marknad. Företaget har strategiska samarbeten och piloter med Sveriges största lökodlare.
Ämnen
Kategorier
Om Telia
I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 21 000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet.
Läs mer på www.telia.se