Gå direkt till innehåll
Telia investerar miljarder i framtidens mobilnät

Pressmeddelande -

Telia investerar miljarder i framtidens mobilnät

Nu storsatsar Telia på Sveriges digitala infrastruktur och uppgraderar mobilnäten i hela landet, vilket omfattar 8400 basstationer. Kapaciteten i 4G-nätet fördubblas samtidigt som 5G-nätet fortsätter rullas ut. Helt nya mobilmaster byggs också, framförallt i landets sju skogslän. För kunderna innebär det en bättre kundupplevelse med snabbare och bättre bredbandsuppkoppling på fler platser. När arbetet är klart kommer 5G-nätet, precis som 4G-nätet, täcka mer än 90 % av Sveriges yta och 99 % av befolkning.

Miljardsatsningen på mobilnätet görs tillsammans med Ericsson under fem år och innebär att gammal utrustning ersätts med modern och energisnål teknik.

- Våra nät har aldrig varit viktigare. Den senaste tidens hårda prövningar i samband med pandemin har verkligen visat hur beroende vi alla är av en snabb och stabil uppkoppling och moderna tjänster. Det är en förutsättning för en hållbar digital ekonomi. Därför fortsätter vi nu att investera och utveckla våra mobilnät för att kunna ge ännu fler kunder tillgång till ett uppkopplat samhälle, säger Anders Olsson, VD för Telia Sverige.

Telia lanserade tidigare i år Sveriges första stora publika 5G-nät i Stockholm som nu finns i 20 av landets största städer. Så snart spektrumauktionen är klar fortsätter utbyggnaden runt om i landet. 4G och 5G- näten kommer också byggas ut i områden som idag helt saknar täckning eller bara har tillgång till 2G och 3G, framförallt i landets sju skogslän: Dalarna, Värmland, Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland och Gävleborg.

De nya moderniserade mobilnätet innebär att ännu fler, som idag saknar fiber, kan erbjudas snabbt och stabilt bredband via tekniken FWA (Fixed Wireless Access), en ny lösning som idag erbjuds till kunder i fler än 50 kommuner.

- Den här mångmiljardsatsningen kommer att säkerställa att fler människor, företagare och hela samhällen får tillgång till pålitlig, säker uppkoppling med hög kapacitet. På så sätt kan vi bidra till att minska den digitala klyftan mellan stad och land, det är Folknätet, fortsätter Anders Olsson. Och Folknätet drivs så klart på 100% förnybar el – märkt Bra Miljöval.

Mer om 5G

Telia inledde tidigare i år ett strategiskt samarbete med Ericsson för att rusta upp radionätet för 4G (basstationerna) och samtidigt uppgradera det till 5G. Nokia levererar core-nätet, dvs. själva hjärnan i mobilnätet. Det 5G-nät Telia nu bygger ut har en energiförbrukning som är upp till fem gånger mer effektiv än tidigare generationer och drivs av 100% förnybar el. Jämte utrullningen av de publika näten fortsätter även Telias satsning på att leverera dedikerade, lokala 5G-nät till kunder inom t.ex. industrin. För mer information om Telias 5G-satsning se här: telia.se/5G

Ämnen

Kategorier


Om Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår framtid och vårt samhällsansvar. Med cirka 21000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet. 

Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Pressansvarig Telia Sverige 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Presschef Telia Sverige 0771-77 58 30

William Fröding

Presskontakt Pressansvarig Telia Sverige 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Det är Telia.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation