Gå direkt till innehåll
Telia påbörjar utfasning av 3G för att ge plats åt ny teknik

Pressmeddelande -

Telia påbörjar utfasning av 3G för att ge plats åt ny teknik

Det digitala samhället kräver snabba nät med hög kapacitet för att leverera moderna tjänster och en bra kundupplevelse. För att ge ännu mer plats åt nya högpresterande 5G nät och uppdaterade 4G-nät, påbörjas nu utfasningen av det gamla 3G-nätet. Ambitionen är att all användning ska vara överflyttad till nya moderna nät i slutet av 2023.

Telia miljardsatsar på utbyggnaden av 5G och uppdaterade 4G-nät som kan levererar moderna och krävande tjänster. När arbetet är klart kommer 5G-nätet, precis som 4G-nätet, täcka mer än 90 % av Sveriges yta och 99 % av befolkning. Satsningen innebär också att kapaciteten i 4G-nätet fördubblas och att nya mobilmaster byggs.

- Teknikutvecklingen är viktig för alla i hela samhället. Tittar man tillbaka på hur livet såg ut före 4G så är det en otrolig skillnad på hur vi lever idag och vilka tjänster vi använder. Helt nya branscher och företag har vuxit fram. Nu lanserar vi 5G brett och det kommer att förändra vår värld på nytt och skapa en mängd fantastiska innovationer, säger Staffan Åkesson, Teknisk chef på Telia Sverige.

För att få plats med allt det nya, påbörjas utfasningen av det gamla 3G-nätet som används allt mindre. Tillverkarna slutar att utveckla de gamla teknikerna och i förlängningen blir det svårt att få tag i utrustning och reservdelar. Ny teknik är också mer miljövänlig. Ett modernt 5G-nät är fem gånger mer energieffektivt än äldre generationers nät.

För att garantera en säker och kontrollerad övergång görs utfasningen successivt och parallellt med att kunder flyttas över till 4G och 5G. Ambitionen är att utfasningen av 3G nätet ska vara klart i slutet av 2023 och 2G-näten i slutet av 2025.

Här kan du läsa mer: https://www.telia.se/privat/om/5g/nu-borjar-utfasningen-av-3g-natet

Ämnen

Kategorier


Om Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår framtid och vårt samhällsansvar. Med cirka 21000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet. 

Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation