Gå direkt till innehåll
Telia lanserar Kalmars första 5G-nät

Pressmeddelande -

Telia lanserar Kalmars första 5G-nät

Idag är det premiär för 5G i Kalmar. Telia tänder upp stadens första publika 5G-nät och snabbare och bättre uppkoppling, med start i stadskärnan.

Tack vare tillgång till spektrum i 5G-auktionen kan Telia nu lansera 5G i Kalmar. Det nya 5G-nätet som i nuläget täcker delar av stadskärnan kommer bidra till bättre och snabbare uppkoppling där många människor är i rörelse samtidigt.

- Kalmar är en universitetsstad som också är ett populärt resmål och som har ett starkt lokalt näringsliv. En väl fungerande digital infrastruktur med högpresterande nät är av stor betydelse för Kalmar och Sveriges fortsatta digitala utveckling. Det känns därför väldigt bra att vi idag lanserar Kalmars första 5G-nät, säger Staffan Åkesson, Teknisk chef, Telia Sverige.

Utbyggnaden av 5G fortsätter i Kalmar och i resten av Sverige under kommande år. I dagsläget finns Telias 5G-nät i 21 svenska städer, inklusive Kalmar. Redan 2023 kommer det att täcka mer än 90 % Sveriges befolkning. När arbetet är klart 2025 kommer Telias 5G-nät, precis som 4G-nätet, täcka mer än 90 % av Sveriges yta och mer än 99 % av dess befolkning.

Telias 5G-nät bidrar till högre datahastigheter, kortare svarstider och drivs av 100 procent förnybar el. 5Gs unika tekniska egenskaper krattar manegen för mer innovation och fler digitala tjänster inom flera olika delar av samhället. Ta till exempel autonoma transporter, automatiserad produktion, smartare elförbrukning, distansvård och helt nya spelupplevelser i mobilen.

Kunder med abonnemang från Telia där 5G ingår, samt en 5G-redo smartphone och som befinner sig i ett område där 5G finns tillgängligt kommer kunna koppla upp sig mot det nya nätet.

Modernisering av mobilnätet

Telia moderniserar nu mobilnätet i hela landet, vilket omfattar fler än 8400 basstationer. Moderniseringen är en miljardsatsning på Sveriges digital infrastruktur och innebär att kapaciteten i 4G-nätet fördubblas, samtidigt som 5G-nätet rullas ut. Helt nya mobilmaster byggs också på vissa platser. För kunderna innebär det en bättre kundupplevelse med snabbare bredbandsuppkoppling på fler platser. Arbetet genomförs i samarbete med Ericsson och beräknas vara klart senast 2025.

För mer information besök: www.telia.se/5G

Ämnen

Kategorier


Om Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår framtid och vårt samhällsansvar. Med cirka 21000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet. 

Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Press & PR-ansvarig 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation