Gå direkt till innehåll
Telias 5G utrullning fortsätter i 20 av landets största städer

Pressmeddelande -

Telias 5G utrullning fortsätter i 20 av landets största städer

Utbyggnaden av Telias 5G nät har pågått för fullt sedan invigningen i Stockholm i maj. Nu lanseras 5G-nätet i ett flertal av landets största städer, från Luleå i norr till Malmö i söder.

Den utbyggnad av 5G-nätet som lanseras täcker framförallt städernas stadskärnor, där många människor är i rörelse samtidigt.

- Vi gör nu en storsatsning på 5G över hela Sverige, från Luleå i Norr till Malmö i söder. En satsning som stärker landets digitala infrastruktur och som är en viktig förutsättning för en hållbar omstart och fortsatt digital utveckling med fokus på mer innovation och möjligheter för både samhälle och människor, berättar Anders Olsson, VD för Telia Sverige.

Omstartskommissionens rapport pekas digitaliseringen ut som ett av tio viktiga strategiska områden för stärka Sveriges konkurrenskraft och utvecklingsförmåga på ett långsiktigt hållbart sätt. För att kunna accelerera digitaliseringsarbetet krävs tillgång till god uppkoppling.

5G bidrar till högre datahastigheter, kortare svarstider och drivs av 100 procent förnybar el. 5Gs unika tekniska egenskaper krattar manegen för mer innovation och fler digitala tjänster inom flera olika delar av samhället. Ta till exempel autonoma transporter, automatiserad produktion och smartare elförbrukning i fastigheter eller distansvård och nya spelupplevelser i mobilen.

Genom 5G breddas de digitala motorvägarna och ny fräsch kapacitet tillförs i mobilnätet. Det behövs då behovet av data fortsätter att öka i takt med att vi använder allt fler avancerade tjänster i våra mobiler och andra uppkopplade enheter. Just nu lanserar flera stora smartphone-tillverkare 5G-redo mobiler.

5G-nätet ersätter inte dagens 4G-nät, de bägge teknikerna kompletterar varandra och kommer fortsätta utvecklas. Till exempel så satsar nu Telia på att erbjuda snabbt bredband via mobilnätet på platser där det idag saknas fiber. Det är en lösning som nu nyttjar 4G-nätet men som över tid även kommer levereras över 5G.

Kunder med abonnemang från Telia där 5G ingår, samt en 5G-redo smartphone och som befinner sig i ett område där 5G finns tillgängligt kommer kunna koppla upp sig mot det nya nätet.

Städer där Telias 5G-nät lanseras:

Eskilstuna*

Karlstad*

Linköping*

Norrköping*

Stockholmsområdet – fortsatt utbyggnad*

Uppsala*

Västerås*

Växjö *

Örebro*

Gävle**

Göteborg**

Halmstad**

Helsingborg**

Jönköping**

Luleå**

Lund**

Malmö**

Sundsvall**

Umeå**

Östersund**

Mer information om Telias 5G-satsning:https://www.telia.se/privat/om/5g

* Här finns 5G NU

** Här finns 5G-täckning inom ett par veckor

Ämnen

Kategorier


Om Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår framtid och vårt samhällsansvar. Med cirka 21000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet. 

Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Press & PR-ansvarig 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation