Gå direkt till innehåll
I höst rullar Telia ut 5G på Lindholmen, hemvist för delar av svensk fordonsindustri
I höst rullar Telia ut 5G på Lindholmen, hemvist för delar av svensk fordonsindustri

Pressmeddelande -

Telia boostar fordonsindustrin i Göteborg med nytt 5G-nät

I höst rullar Telia ut det publika 5G-nätet på Lindholmen, hemvist för viktiga delar av svensk fordonsindustri och en knutpunkt för det växande Göteborg. Utbyggnaden görs i samarbete med Ericsson och planen är att det ska finnas 5G-täckning på hela Lindholmen vid årsskiftet. Samtidig moderniseras även det befintliga 4G-nätet i området vilket innebär att kapaciteten i 4G-nätet mer än fördubblas när äldre utrustning byts ut mot mer energisnål teknik.

Lindholmen är ett av Göteborgs mest expansiva område och arbetsplats för tiotusentals människor i fordonsindustrin och teknikbranschen. På Lindholmen drivs flera av Sveriges främsta utvecklingsprojekt med fokus på framtidens mobilitet för både människor och gods. Här finns etablerade bolag som Ericsson, Volvo och Veoneer samt startups som Einride, innovationshubben MobilityXlab, Lindholmen Science Park och ett campus för Chalmers tekniska högskola. 

– En säker och pålitlig digital infrastruktur är en förutsättning för framtidens hållbara mobilitetstjänster. Det nya 5G-nätet vi lanserar under hösten blir som en stor innovationsplattform för hela det ekosystem av företag, universitet och offentlig sektor som verkar på Lindholmen. Här kan de testa nya tekniker och lösningar på ett tryggt och säkert sätt innan de skalas upp och rullas ut brett säger Staffan Åkesson, Teknisk chef på Telia.

Lansering under hösten

Telia bygger 5G-nätet på Lindholmen i samarbete med Ericsson som teknikpartner. De första basstationerna beräknas vara uppgraderade till 5G redan i oktober. Planen är att det ska finnas 5G-täckning på hela Lindholmen tills årsskiftet. Telia har sedan tidigare lanserat 5G i stadskärnan i Göteborg, en utbyggnad som kommer fortsätta de kommande åren. 2023 räknar Telia med att 5G-nätet täcker mer än 90 procent av Sveriges befolkning. Hela 5G-utbyggnaden är klar 2025.

Höga datahastigheter

Det nya 5G-nätet byggs på frekvensbandet 3,5 GHz, det spektrum Telia förvärvade i den så kallade 5G-auktionen som hölls i början av året. För kunderna innebär det mer kapacitet, högre datahastigheter och kortare svarstider, viktigt för att kunna testa tjänster som ställer stora krav på uppkopplingen, som till exempel fjärrstyrda eller autonoma fordon. 

Modernisering av 4G

I samband med att 5G-nätet lanseras på Lindholmen så moderniserar Telia även det befintliga 4G-nätet i området. Moderniseringen innebär att kapaciteten i 4G-nätet mer än fördubblas när äldre utrustning byts ut mot mer energisnål teknik. Alla Telia-kunder med 5G-redo abonnemang och mobiltelefon kommer kunna koppla upp sig mot det nya 5G-nätet på Lindholmen.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 21 000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet.

Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation