Gå direkt till innehåll
Framtidens 5G-tjänster får testmiljö i Karlstad

Nyhet -

Framtidens 5G-tjänster får testmiljö i Karlstad

DigitalWell Arena och Karlstads universitet bygger tillsammans med Telia en testmiljö som ger företag och entreprenörer möjligheten att utveckla framtidens 5G-tjänster.

5G innebär högre kapacitet och bandbredd samt kortare responstid och fördröjning än tidigare mobilnät. Förbättringarna möjliggör bland annat utveckling av tjänster inom vård och hälsa, industri och spel. DigitalWell Arena och Karlstad universitet inviger nu en ny testbädd för att utveckla framtidens applikationer. Testbädden i Karlstad innehåller den absolut senaste 5G-tekniken, och är en del av det 5G-innovationsnät som Telia och Ericsson driver på ett antal platser runt om i Sverige.

Vill du delta i den digitala invigningen den 1 september? Se här.

- Det känns otroligt roligt att nu få lansera den första 5G-testbädden i Värmland, säger Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef för Telias företagsaffär. 2018 sjösatte vi Sveriges första 5G-nät på KTH med Ericsson. Det var då startskottet för den sandlåda för digital tjänsteutveckling vi byggt ut i Sverige, och där näringsliv, offentlig sektor och akademi kan testa helt nya tekniker och lösningar i en säker och trygg miljö innan det är möjligt eller lämpligt att göra det i det publika 5G-nätet.

Telia lanserade det första publika 5G-nätet i stadskärnan i Karlstad förra året. Redan 2023 räknar Telia med att kunna erbjuda 5G till mer än 90 procent av Sveriges befolkning och testbädden i Karlstad ger redan nu företag och entreprenörer möjlighet att utveckla framtidens 5G-tjänster. 

- Syftet med testmiljön är att ta fram och testa nya innovationer och applikationer innan det finns möjlighet att göra det i det publika 5G-nätet, säger Stefan Alfredsson, universitetslektor i datavetenskap vid Karlstads universitet.

5G-satsningen i Karlstad blir också en del av Health Innovation of Sweden (HIOS) som är ett samarbete mellan universitet och innovationshubbar i Sverige.

- Testmiljön ska användas för forskning och utveckling inom industri, näringsliv och den akademiska världen, säger Josephine Schapiro, projektledare vid Compare & DigitalWell Arena. Vi vill vara i framkant och erbjuda en testmiljö där företag och entreprenörer kan utveckla sina 5G-tjänster för framtiden och morgondagens samhälle.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation