Gå direkt till innehåll
Telia lanserar Skövdes första 5G-nät

Pressmeddelande -

Telia lanserar Skövdes första 5G-nät

Nu trycker Telia på knappen och tänder Skövdes första publika 5G nät. Skövde blir nu en av de fler än 20 svenska städer där människor och företag kan uppleva ett bättre och snabbare mobilnät som banar väg för ett mer uppkopplat samhälle som är redo för framtidens moderna tjänster.

Skövdebor med 5G-abonnemang kan nu koppla upp sig på Telias nya 5G nät med högre datahastigheter och snabbare uppkoppling. Det nya 5G-nätet täcker redan hela staden där även 4G-nätet har uppgraderats och kapaciteten fördubblats. Utbyggnaden fortsätter nu i kommunen och i resten av Sverige under kommande år.

- Skövde är en växande högskolestad med ett aktivt näringsliv. Staden är hemvist för ett av Sveriges hetaste dataspelskluster, med både forskning och utveckling i världsklass. Viktiga delar av svensk fordonsindustri finns också representerad i Skövde. I båda fallen är en väl fungerande digital infrastruktur med högpresterande nät viktigt. Det känns därför extra kul att Skövde nu blir den första staden där hela mobilnätet uppgraderats till 5G, säger Staffan Åkesson, Teknisk chef, Telia Sverige.

Idag finns Telias 5G-nät i 22 svenska städer, inklusive Skövde. Redan 2023 kommer nätet att täcka mer än 90 % Sveriges befolkning. När arbetet är klart 2025 kommer Telias 5G-nät, precis som 4G-nätet, täcka mer än 90 % av Sveriges yta och mer än 99 % av dess befolkning.

Telias 5G-nät bidrar till högre datahastigheter, kortare svarstider och drivs av 100 procent förnybar el. 5Gs unika tekniska egenskaper krattar manegen för mer innovation och fler digitala tjänster inom flera olika delar av samhället. Ta till exempel autonoma transporter, automatiserad produktion och helt nya spelupplevelser i mobilen. Dessutom möjliggör det snabbt och stabilt bredband till fler platser där det idag saknas.

Kunder med abonnemang från Telia där 5G ingår, samt en 5G-redo smartphone och som befinner sig i ett område där 5G finns tillgängligt kommer kunna koppla upp sig mot det nya nätet.

Modernisering av mobilnätet

Telia moderniserar nu mobilnätet i hela landet, vilket omfattar fler än 8400 basstationer. Moderniseringen är en miljardsatsning på Sveriges digitala infrastruktur och innebär att kapaciteten i 4G-nätet fördubblas, samtidigt som 5G-nätet rullas ut. Helt nya mobilmaster byggs också på vissa platser. För kunderna innebär det en bättre kundupplevelse med snabbare bredbandsuppkoppling på fler platser. Arbetet genomförs i samarbete med Ericsson och beräknas vara klart senast 2025.

För mer information: telia.se/5G

Ämnen


Om Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår framtid och vårt samhällsansvar. Med cirka 21000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet. 

Läs mer på www.telia.se

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet.

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 21000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation