Gå direkt till innehåll
Foto: Brightnest
Foto: Brightnest

Pressmeddelande -

Telia och partners beviljas EU-finansiering för dedikerade 5G-nät som aktiverar banbrytande digitaliseringsprojekt

Med ny EU-finansiering ska Telia bygga dedikerade 5G-nät med de senaste tekniska förmågorna på fem platser i Sverige. De avancerade näten kommer bära banbrytande projekt för digital innovation inom viktiga samhällsområden som transport och logistik, jordbruk samt sjukvård, där RISE blir partner i ett projekt och Region Stockholm leder det andra. De lokala dedikerade näten ansluts också till 5G-nätet i innovationsprogrammet Northstar.

Med EU-finansieringsstöd* kommer Telia att etablera nya lokala dedikerade 5G-nät på fem strategiskt viktiga platser för Sverige - för aktivering av storskaliga digitaliseringsprojekt tillsammans med partners. Det är Ultuna jordbrukstestbädd, Luleå Hamn, Boden Industrial Park, Skellefteå Smart City och sjukhus i Stockholmsregionen. Satsningarna i de nya näten består av två stora huvudprojekt som i sin tur kommer leda till innovationsprojekt inom en rad olika samhällsviktiga områden.

Transport- och logistik, hamnar, stadstrafik och jordbruk

Med finansiering på 3 miljoner Euro kommer RISE och Telia i samarbete med andra partners att etablera nät och leda digitaliseringsprojekt på fyra av de strategiska platserna. Primärt i norra Sverige och med fokus på effektivare transport- och logistik, att göra hamnar säkrare, hantera trafik i städer och mer hållbart jordbruk. Uppkopplade och självkörande fordon, drönare och jordbruksrobotar är exempel på nya tekniska lösningar som kommer användas i projekten.

Hälsa och Sjukvård
Telia och Region Stockholm har sedan tidigare ett innovationssamarbete kring 5G i vården. EU-medel 6,4 miljoner Euro har nu tilldelats ett nytt projekt där regionen och Telia med partners kommer etablera nät och utforska hur avancerade 5G-tjänster kan bidra till ökad patientsäkerhet, kvalitet och tillgänglighet inom sjukvården. Projektet fokuserar bland annat på videokommunikation mellan ambulans och akutmottagning, drönare med hjärtstartare och videokommunikation från olycksplats, positionering i realtid av medicinteknisk utrustning samt fastighetsdrift av sjukhus med stöd av sensorer och 5G-teknik, genom att installera 5G-inomhusnät på ett av Region Stockholms sjukhus.

– De nya EU-medlen banar väg för avgörande satsningar på 5G inom flera viktiga samhällssektorer där vi samlar näringsliv, offentlig sektor och akademi i starka ekosystem och partnerskap. Näten vi rullar ut har den senaste 5G-tekniken och kommer dessutom att användas inom ramen för vårt innovationsprogram NorthStar med Ericsson – som besitter tekniska förmågor som är avgörande för att införa digitala lösningar på bred front inom dessa områden. Det kan skapa konkreta fördelar och kundvärde för både samhälle, verksamhet och individ, som effektivare transporter, grönare jordbruk och bättre vård, säger Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef för Telias företagsaffär.

– Vi på RISE ser fram emot ett närmare samarbete med Telia och utveckling inom avancerad digitalisering för att stötta svensk industris utveckling, säger Tor Björn Minde, Enhetschef på RISE.

Projekten kommer att pågå i tre år. För att testa de nya innovationerna som drivs fram via dessa projekt kommer samtliga lokala nät som byggs anslutas till det specialutvecklade 5G nät som drivs via innovationsprogrammet Northstar från Telia och Ericsson. Läs mer om Northstar här.

RISE kommer erbjuda en moln-edgelösning för Telias 5G innovationsnät. Läs mer om ICE Connect här.

* Finansiering via EU-fonden CEF Digital (Connecting Europe Facility).

Ämnen


Om Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19 000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30
Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation