Gå direkt till innehåll
Magna ansluter till Telia och Ericssons 5G-innovationsprogram NorthStar – för att förbättra trafiksäkerhet

Pressmeddelande -

Magna ansluter till Telia och Ericssons 5G-innovationsprogram NorthStar – för att förbättra trafiksäkerhet

Det globala mobilitetsföretaget Magna, en av de största leverantörerna till bilindustrin, går med i Telia och Ericssons 5G-innovationsprogram NorthStar för att vidareutveckla och förbättra lösningar för avancerade förarassistanssystem (ADAS). Den senaste 5G-tekniken för så kallad millimetervågor kommer att testas i ett nytt privat 5G-nät som byggts på Magnas testbana i Vårgårda – en av de första installationerna av sitt slag i Sverige.

Magna utvecklar avancerade förarassistanssystem (ADAS) – vilket är förarhjälpmedel och förebyggande säkerhetsfunktioner. Fordon utrustade med dessa system kommer att kopplas upp mot det nya privata 5G-nätet som Telia och Ericsson byggt på Magnas testbana i Vårgårda, en bit utanför Göteborg.

Det blir en av de första installationerna i Sverige att använda 5G via millimetervågor (mmWave) – som möjliggör gigabithastigheter med väldigt låg latens i mobilnätet – viktigt för de nya ADAS-system som nu utvecklas och som drar nytta av supersnabb kommunikation mellan fordon (V2V) och andra system (V2X).

– Magna ligger i teknikutvecklingens framkant vad gäller förarassistanssystem och passar väl in i NorthStar-programmet – som vi startade för att hjälpa industrin att verkligen få ut nyttan av 5G. Deras system för aktiv säkerhet bygger på att fordon kan överföra i data i så nära realtid man kan komma. För det krävs extremt snabb och pålitlig uppkoppling som man kan lita på, precis det som 5G är utvecklat för. Här får vi verkligen möjligheten att testa gränserna på den nya tekniken. Det känns extra kul att vi dessutom får sätta ner flaggan i marken för ännu en teknisk milstolpe med de första kommersiella testerna av millimetervåg i Sverige, säger Magnus Leonhardt, innovations- och strategichef för Telias företagsaffär.

– Genom att använda den senaste tekniken för mobilnät så kan vi driva på utvecklingen inom fordonsbranschen, då det möjliggör mer kraftfulla sensorlösningar och på så vis bättre och mer konkurrenskraftiga ADAS-system. Men vårt fokus är inte bara att möta tekniska krav – men även att utveckla produkter för att kunna förutse och förebygga olyckor – och därmed förbättra vägsäkerheten för alla, säger Bill Snider, Chef för Magna Electronics.

Magnas ADAS-system kan ingripa vid behov eller varna förare i fordon och kan på så vis förbättra säkerheten för förare och andra trafikanter genom förebygga risken för allvarliga olyckor. De nya funktioner som ska testas inom ramen för NorthStar-programmet bygger på att förarassistanssystemet kan inhämta realtidsdata från sensorer i andra fordon - och från infrastruktur runtomkring fordonet. Det ställer höga krav på uppkopplingen – något det nya privata 5G-nätet på Magnas testbana är utformat för att möta.

Nätet har en bandbredd på 400 MHz i frekvensbandet 26 GHZ – vilket möjliggör gigabithastigheter med mycket låga svarstider (latens). Det privata nätet är i sin tur ihopkopplat med innovationsnätet i NorthStar-programmet som bygger på Ericssons dual-mode 5G Core - och som även kan anslutas till Telias publika 5G-nät, som nu rullas ut över hela Sverige. Det innebär att Magna kan få tillgång till snabb uppkoppling över stora geografiska områden.

– Vi är otroligt glada över att Magna ansluter till NorthStar och att vi fortsätter sätta kraften hos 5G i händerna på globala ledare inom fordonsindustrin. Ericssons 5G-teknik möjliggör en bredd av användningsområden med sina höga överföringhastigheter, robusthet och låga fördröjningar i dataöverföringen. Det kommer att vara avgörande för nya, tidskänsliga säkerhetsapplikationer, säger Nora Wahby, chef för Nord- och Centraleuropa på Ericsson.

Ämnen

Kategorier


Om Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19 000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Telia och Ericsson lanserar NorthStar - nytt innovationsprogram för 5G i industrin

Telia och Ericsson lanserar NorthStar - nytt innovationsprogram för 5G i industrin

Det nya programmet NorthStar ger industribolag tillgång till en helt ny 5G-innovationshubb där de kan utforska de senaste 5G-teknikerna som network slicing och positionering. Inledningsvis kommer programmet fokusera på fordonsindustrin och utvecklingen av smarta och hållbara transportlösningar. Första kunden är AstaZero, en testmiljö för automatiserade transportsystem som drivs av RISE.

Staffan Åkesson, Teknisk chef Telia Sverige, Martin Pehrsson, Mobilnäts chef Telia Sverige, Hakan Ekmen, CEO Telecommunication på umlaut.

umlaut: Telia har det bästa och mest pålitliga mobilnätet i Sverige

För sjätte gången tar Telias mobilnät hem segern i det världsledande mätföretaget umlauts, (en del av Accenture), årliga och marknadens mest omfattande test av Sverige fyra största mobilnät. Telia segrar i alla kategorier: tal, data och crowd i en nationell mätning.
Efter omfattande tester av de fyra största mobilnäten i Sverige slår det oberoende mätföretaget umlaut fast att Telia, för sjätte

Foto: Brightnest

Telia och partners beviljas EU-finansiering för dedikerade 5G-nät som aktiverar banbrytande digitaliseringsprojekt

Med ny EU-finansiering ska Telia bygga dedikerade 5G-nät med de senaste tekniska förmågorna på fem platser i Sverige. De avancerade näten kommer bära banbrytande projekt för digital innovation inom viktiga samhällsområden som transport och logistik, jordbruk samt sjukvård, där RISE blir partner i ett projekt och Region Stockholm leder det andra. De dedikerade näten ansluts också till Northstar.

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation