Gå direkt till innehåll
Telia har bidragit till att minska koldioxidutsläpp med cirka 7400 ton i kollektivtrafiken

Nyhet -

Telia har bidragit till att minska koldioxidutsläpp med cirka 7400 ton i kollektivtrafiken

Under 2023 möjliggjorde Telias lösning EcoDriving att kollektivtrafikoperatörer i Sverige, Norge, Danmark och Finland kunde minska förbrukningen av dieselbränsle med tre miljoner liter* och gasförbrukning med 1,1 miljoner kilogram*, vilket totalt minskade koldioxidutsläppen med 7 391 ton*. För en buss räcker det sparade bränslet 333 varv runt jorden och i energitermer uppgår minskningen till 45,5 GWh, vilket motsvarar den genomsnittliga årliga elförbrukningen för 4 830 hushåll i Sverige. Minskningen av koldioxid motsvarar utsläppen från mer än 47 000 flygresor tur och retur mellan Helsingfors och Stockholm.

Telia EcoDriving för bussar är ett exempel på hur Telias kunder inom smart kollektivtrafik använder IoT-lösningar och förartjänster ombord för att optimera sin drift och minska bränsleanvändning, energi, kostnader och sitt miljöavtryck.

Lösningen ger bussförare information i realtid som gör att de kan anpassa sitt sätt att köra för att förbruka mindre bränsle och energi samtidigt. Som en positiv bieffekt säkerställer även mjuk körning en mer bekväm resa för passagerarna. Telias EcoDriving-kunder kan också enkelt följa upp sina framsteg för att säkerställa att de fortsätter att uppfylla sina miljö- och finansiella mål.

Varje resa är viktig för att lyckas. Därför har Telia, tillsammans med sin partner Drivec, valt att räkna ut de besparingar som kunderna uppnådde under 2023.

Under 2023 sparade Telias EcoDriving-kunder totalt:

• 3 miljoner liter diesel*

• 1,1 miljoner kilo gas*

• 7 391 ton koldioxidutsläpp*

• 95 miljoner kronor*

• 45,5GWh – vid omvandling av alla bränslebesparingar (diesel + gas) till energi*

Dessa minskningar motsvarar:

• Koldioxidutsläppen från 47 076 flygningar tur och retur mellan Helsingfors och Stockholm

• Bränslet (diesel + gas) som förbrukas av en buss som kör 333 varv runt jorden

• Den genomsnittliga årliga elförbrukningen för 4 830 hushåll i Sverige

Läs mer om Telia EcoDriving här

*Om beräkningarna: Dessa siffror representerar resultaten av en dataanalys av bussförares körning från Telia EcoDriving/Drivec-systemet i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Dataanalysen syftar till att studera effekten på bränsleförbrukningen baserat på förbrukningsmönster per depå, fordonsmodell, förarklassificering och vägtyp (stad, motorväg eller mix), och de besparingar lösningen möjliggjorde i form av bränsle (gas och diesel) konsumtion, kostnad och CO2-utsläpp.

Telias hållbarhetsstrategi bygger på såväl företagets ansvar att agera på sin egen miljöpåverkan, och ansvaret att erbjuda verktyg och affärsmöjligheter som hjälper kunder att minska sin. På www.teliacompany.com hittar du den ursprungliga nyheten på engelska.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation