Gå direkt till innehåll
Telia har bästa 5G-täckningen i Sverige – når 9 av 10 svenskar

Pressmeddelande -

Telia har bästa 5G-täckningen i Sverige – når 9 av 10 svenskar

Telias omfattande utbyggnad av 5G-nätet når ny milstolpe. Nu kan 90 procent av Sveriges befolkning koppla upp sig mot Telias 5G-nät, en modern uppkoppling som banar väg för innovationer, upplevelser och tjänster som kommer att förändra samhällets utveckling och människors liv.

Telia har moderniserat mobilnätet och byggt 5G enligt global standard i hög takt sedan premiären 2020. Nu står det klart att Telia når 90 procent av Sveriges befolkning, en milstolpe som innebär att större delen av befolkningen har tillgång till ett nät som är betydligt säkrare, snabbare och mer robust än tidigare nät. Med sina unika egenskaper är 5G helt avgörande för Sveriges fortsatta digitalisering.

– Vi fortsätter att hålla hög takt med att förse Sverige med femte generationens nät. Nu har 9 av 10 svenskar tillgång till 5G, en ny teknik som handlar om så mycket mer än högre hastigheter. Ta till exempel två viktiga samhällsfrågor idag – hållbarhet och säkerhet. 5G är betydligt mer energieffektivt än tidigare nät vilket är viktigt då dataförbrukningen hela tiden ökar. Tekniken erbjuder också förbättrade säkerhetsfunktioner för allt från mobiltelefoner till uppkopplade fordon, maskiner, sensorer och samhällskritisk infrastruktur som elnät, säger Anders Olsson, vd för Telia Sverige.

Möjligheterna med 5G är omfattande för människor, företag och samhället i stort. Det som tidigare endast fungerat riktigt bra med fiber fungerar även via 5G, som snabbare surf och bättre streaming- och spelupplevelser. Tack vare hastigheten, den mängd data och antalet uppkopplade enheter som samtidigt kan hanteras i 5G-nätet kan Telias kunder också styra det uppkopplade hemmet bättre, som larm, lampor och lås samt realtidsbevakning av elpriser och justering av inomhustemperaturer.

Den nya teknologin möjliggör också innovationer inom områden som exempelvis självkörande fordon, kritiska kommunikationstjänster för blåljus och sjukvård samt smarta städer. Detta utforskas inom ramen för innovationsprogrammet NorthStar, som drivs av Telia och Ericsson.

– Sverige är en ledande industrination. Att skala digitala lösningar och omsätta ny teknik till konkreta fördelar är avgörande för att säkra vår konkurrenskraft. Näten vi rullar ut har den senaste 5G-tekniken och används inom ramen för vårt innovationsprogram NorthStar – en testbädd som besitter tekniska förmågor som är avgörande för att införa digitala lösningar på bred front i näringslivet, offentlig sektor och akademi. Det kan skapa konkreta fördelar och kundvärde för både samhälle, verksamhet och individ - som effektivare transporter, grönare jordbruk och bättre vård, avslutar Anders Olsson.

Snabbfakta om Telias 5G-nät

  • Telia lanserade Sveriges första stora publika 5G-nät i Stockholm 2020
  • Från april 2024 har 90% av Sveriges befolkning tillgång till Telias 5G-nät
  • Telias 5G-nät drivs av 100 procent förnybar el
  • 5G-tekniken erbjuder högre dataöverföringshastigheter än någonsin tidigare, i det kommersiella nätet handlar det om upp till 1gb/s
  • En annan viktig teknisk egenskap är kortare svarstider (latens) – viktigt för t.ex. fjärrstyrda fordon och maskiner – där det krävs reaktionstider i så nära realtid som möjligt
  • För att kunna koppla upp sig till 5G-nätet krävs 5G-kompatibla mobiler, routrar, enheter och abonnemang

Hela Telias 5G-utbyggnad beräknas vara klar 2025 – då kommer nätet att täcka 99,9% av befolkningen och mer än 90% av Sveriges yta. Följ ort för ort på telia.se/natmodernisering. Listan över orter och områden som idag kan uppleva 5G hittar du på Telias täckningskartor.

Hela mobilnätet moderniseras
För att nätet ska fungera både nu och framtiden miljardsatsar Telia i Sveriges digitala infrastruktur. Samtidigt som 5G byggs moderniseras Telias 4G-nät, där kapaciteten mer än fördubblas och äldre utrustning byts ut mot mer energisnål teknik. Hela arbetet genomförs i samarbete med Ericsson.

För fjärde året i rad utsågs Telia i januari 2024 till bäst i omfattande test av de fyra största mobilnäten i Sverige inom samtliga kategorierna tal, data och crowdsourced kvalitet. Det enligt det världsledande och oberoende benchmarkorganisationen umlaut.

Ämnen

Kategorier


Om Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19 000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Foto: Brightnest

Telia och partners beviljas EU-finansiering för dedikerade 5G-nät som aktiverar banbrytande digitaliseringsprojekt

Med ny EU-finansiering ska Telia bygga dedikerade 5G-nät med de senaste tekniska förmågorna på fem platser i Sverige. De avancerade näten kommer bära banbrytande projekt för digital innovation inom viktiga samhällsområden som transport och logistik, jordbruk samt sjukvård, där RISE blir partner i ett projekt och Region Stockholm leder det andra. De dedikerade näten ansluts också till Northstar.

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation