Gå direkt till innehåll
Telia och övriga i branschen säger adjö till 2G och 3G - byt nät nu!

Nyhet -

Telia och övriga i branschen säger adjö till 2G och 3G - byt nät nu!

I Sverige stängs 2G- och 3G-näten ned i slutet av 2025. En förändring som kommer att påverka en stor mängd teknik hos både företag och privatpersoner - allt från larm och kortterminaler till äldre mobiler och nödtelefoner i hissar. Men alltför få känner till detta. Därför lanserar bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige, tillsammans med Telia och övriga mobiloperatörer, informationsinitiativet ”Byt nät nu!". Målet är att fler svenskar ser över och byter ut gamla lösningar till modern teknik – innan de gamla näten släcks.

Sverige har idag toppmoderna och avancerade nät som inkluderar fiber, 4G och 5G. Det ger förbättrad upplevelse, funktionalitet och säkerhet samt lägger grunden för en digitalisering som främjar konkurrenskraftiga företag, en modern och effektiv samhällsservice och den gröna omställningen. En hållbar digital utveckling kräver dock mer än att bara bygga nytt. En minst lika avgörande del i utvecklingen är att i god tid få med alla till bättre, säkrare och mer energieffektiva lösningar.

– Säkra och robusta nät är avgörande för de flesta idag, därför moderniserar vi vårt mobilnät och rullar ut vårt 5G-nät i hög takt, som nu täcker mer än 8 av 10 svenskar. Samtidigt behöver vi fasa ut äldre nät som inte längre uppfyller de höga krav som idag ställs på ett modernt och uppkopplat samhället. Därför pågår även ett arbete med att stänga vårt 2G- och 3G-nät. Det säkrar vår fortsatta digitala utveckling och frigör plats för den moderna tekniken som på bred front skapar bättre värde för samhälle, företag och individer, säger Staffan Åkesson, nätschef, Telia

Redan nu är mer än halva 3G-nätet släckt och i slutet av 2025 planerar samtliga operatörer att stänga 2G-nätet. Användningen i dessa nät sjunker i takt med att de nya näten rullas ut men det är fortfarande många som inte har påbörjat sin uppgradering. Det handlar om hundratusentals saker, mobiler och bredbandsutrustning som bara fungerar i de gamla näten. Det kan påverka kritiska funktioner som nödtelefoner i hissar, betalterminaler och uppkopplad infrastruktur för vatten, avlopp och energi. Även mer konsumentnära tjänster som inbrottslarm, spårtaggar för husdjur, fjärrstyrda värmepumpar och uppkopplade funktioner i bilar.

– Sverige är inte unik på denna resa, tvärtom sker liknande processer globalt. Vår förhoppning med informationskampanjen är att så många som möjligt är med och sprider kunskap och bidrar till att alla ser över sin uppkopplade elektronik, och samtidigt tar vara på möjligheterna med de nya näten. Som exempel kan en kommun som uppgraderar trygghetslarmen samtidigt införa digitala lås och nattkameror hos brukarna. För att inte stå utan lösning och samtidigt få ut det bästa av övergången är det viktigt att påbörja jobbet redan nu. Vårt budskap är därför enkelt - byt nät nu!, säger Robert Liljeström, näringspolitisk expert på TechSverige.

Mer information hittar du på bytnät.nu
Du kan även läsa mer om Telias arbete här.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Foto: Brightnest

Telia och partners beviljas EU-finansiering för dedikerade 5G-nät som aktiverar banbrytande digitaliseringsprojekt

Med ny EU-finansiering ska Telia bygga dedikerade 5G-nät med de senaste tekniska förmågorna på fem platser i Sverige. De avancerade näten kommer bära banbrytande projekt för digital innovation inom viktiga samhällsområden som transport och logistik, jordbruk samt sjukvård, där RISE blir partner i ett projekt och Region Stockholm leder det andra. De dedikerade näten ansluts också till Northstar.

Telia Sverige säkrar viktigt spektrum för fortsatt utbyggnad av mobilnätet

Telia Sverige säkrar viktigt spektrum för fortsatt utbyggnad av mobilnätet

Post- och telestyrelsen (PTS) har meddelat resultatet av frekvensauktionen för de tre stora mobilbanden 900 MHz, 2,1 GHz och 2,6 GHz. Telia Sverige säkrade spektrum i samtliga tre frekvensband - 2x15 MHz i 900 MHz bandet, 2x20 MHz i 2,1 GHz bandet och 2x30 i 2,6 GHz bandet. Tillstånden för de förvärvade spektrumen gäller i 23 respektive 25 år och och är viktiga för den fortsatta digitaliseringen.

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation