Nyhet -
Telia och övriga i branschen säger adjö till 2G och 3G - byt nät nu!
I Sverige stängs 2G- och 3G-näten ned i slutet av 2025. En förändring som kommer att påverka en stor mängd teknik hos både företag och privatpersoner - allt från larm och kortterminaler till äldre mobiler och nödtelefoner i hissar. Men alltför få känner till detta. Därför lanserar bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige, tillsammans med Telia och övriga mobiloperatörer, informationsinitiativet ”Byt nät nu!". Målet är att fler svenskar ser över och byter ut gamla lösningar till modern teknik – innan de gamla näten släcks.
Sverige har idag toppmoderna och avancerade nät som inkluderar fiber, 4G och 5G. Det ger förbättrad upplevelse, funktionalitet och säkerhet samt lägger grunden för en digitalisering som främjar konkurrenskraftiga företag, en modern och effektiv samhällsservice och den gröna omställningen. En hållbar digital utveckling kräver dock mer än att bara bygga nytt. En minst lika avgörande del i utvecklingen är att i god tid få med alla till bättre, säkrare och mer energieffektiva lösningar.
– Säkra och robusta nät är avgörande för de flesta idag, därför moderniserar vi vårt mobilnät och rullar ut vårt 5G-nät i hög takt, som nu täcker mer än 8 av 10 svenskar. Samtidigt behöver vi fasa ut äldre nät som inte längre uppfyller de höga krav som idag ställs på ett modernt och uppkopplat samhället. Därför pågår även ett arbete med att stänga vårt 2G- och 3G-nät. Det säkrar vår fortsatta digitala utveckling och frigör plats för den moderna tekniken som på bred front skapar bättre värde för samhälle, företag och individer, säger Staffan Åkesson, nätschef, Telia
Redan nu är mer än halva 3G-nätet släckt och i slutet av 2025 planerar samtliga operatörer att stänga 2G-nätet. Användningen i dessa nät sjunker i takt med att de nya näten rullas ut men det är fortfarande många som inte har påbörjat sin uppgradering. Det handlar om hundratusentals saker, mobiler och bredbandsutrustning som bara fungerar i de gamla näten. Det kan påverka kritiska funktioner som nödtelefoner i hissar, betalterminaler och uppkopplad infrastruktur för vatten, avlopp och energi. Även mer konsumentnära tjänster som inbrottslarm, spårtaggar för husdjur, fjärrstyrda värmepumpar och uppkopplade funktioner i bilar.
– Sverige är inte unik på denna resa, tvärtom sker liknande processer globalt. Vår förhoppning med informationskampanjen är att så många som möjligt är med och sprider kunskap och bidrar till att alla ser över sin uppkopplade elektronik, och samtidigt tar vara på möjligheterna med de nya näten. Som exempel kan en kommun som uppgraderar trygghetslarmen samtidigt införa digitala lås och nattkameror hos brukarna. För att inte stå utan lösning och samtidigt få ut det bästa av övergången är det viktigt att påbörja jobbet redan nu. Vårt budskap är därför enkelt - byt nät nu!, säger Robert Liljeström, näringspolitisk expert på TechSverige.
Mer information hittar du på bytnät.nu
Du kan även läsa mer om Telias arbete här.