Gå direkt till innehåll
Telia Sverige säkrar viktigt spektrum för fortsatt utbyggnad av mobilnätet

Pressmeddelande -

Telia Sverige säkrar viktigt spektrum för fortsatt utbyggnad av mobilnätet

Post- och telestyrelsen (PTS) har meddelat resultatet av frekvensauktionen för de tre stora mobilbanden 900 MHz, 2,1 GHz och 2,6 GHz, som startade den 19 september och avslutades idag. Telia Sverige säkrade spektrum i samtliga tre frekvensband - 2x15 MHz i 900 MHz bandet, 2x20 MHz i 2,1 GHz bandet och 2x30 i 2,6 GHz bandet. Tillstånden för de förvärvade spektrumen gäller i 23 respektive 25 år och är viktiga för den fortsatta digitaliseringen av Sverige.

Fram till idag har spektrumbanden 900 MHz, 2,1 GHz och 2,6 GHz använts för 2G, 3G och 4G, och burit en stor del av trafiken i de svenska mobilnäten. De spektrum som Telia nu säkrat i dessa frekvensband kommer att användas för att förbättra täckning och kapacitet i Telias 4G- och 5G-nät, inklusive i landsbygdsområden med bristfällig täckning och längs högtrafikerade järnvägar som förbinder Gävle, Stockholm, Göteborg och Malmö.

- Vi är mycket nöjda med resultatet av auktionen, som innebär att Telia kommer att ha den bästa spektrumportföljen av alla operatörer i Sverige från och med 2026. Redan idag har mer än 75 % av Sveriges befolkning tillgång till vårt 5G-nät. Utfallet i auktionen innebär att vi stärker vår spektrumposition avsevärt och utökar vårt nätverksledarskap på den svenska marknaden genom bättre täckning, högre kapacitet och därmed bättre digitala upplevelser i Telias nät, säger Anders Olsson, vd Telia Sverige.

Tillståndet för frekvensbandet 900 MHz gäller från 1 januari 2026 till och med 31 december 2048, och tillstånden för frekvensbanden 2,1 GHz och 2,6 GHz är giltiga från 1 januari 2026 till och med 31 december 2050. I enlighet med villkoren för tillstånden betalar Telia 50% (SEK 780 miljoner) av priset för sina nya frekvensblock inom 30 dagar och de återstående 50% i slutet av 2025.

Telia lanserade Sveriges första omfattande publika 5G-nät i Stockholm 2020 och utbyggnaden har gått snabbt. I februari i år lanserades också NorthStar-programmet, ett samarbete med olika industrier och sektorer för att säkerställa att Sveriges ledande industriföretag har förmågan att utforska möjligheterna med den senaste 5G-tekniken.

Ämnen

Kategorier


Om Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 21 000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Pressansvarig Telia Sverige 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Presschef Telia Sverige 0771-77 58 30

William Fröding

Presskontakt Pressansvarig Telia Sverige 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Telia och Ericsson lanserar NorthStar - nytt innovationsprogram för 5G i industrin

Telia och Ericsson lanserar NorthStar - nytt innovationsprogram för 5G i industrin

Det nya programmet NorthStar ger industribolag tillgång till en helt ny 5G-innovationshubb där de kan utforska de senaste 5G-teknikerna som network slicing och positionering. Inledningsvis kommer programmet fokusera på fordonsindustrin och utvecklingen av smarta och hållbara transportlösningar. Första kunden är AstaZero, en testmiljö för automatiserade transportsystem som drivs av RISE.

Telia och övriga i branschen säger adjö till 2G och 3G - byt nät nu!

Telia och övriga i branschen säger adjö till 2G och 3G - byt nät nu!

I Sverige stängs 2G- och 3G-näten ned i slutet av 2025 vilket påverkar allt från larm och kortterminaler till äldre mobiler och nödtelefoner i hissar. Men alltför få känner till detta. Därför lanserar bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige, tillsammans med Telia och övriga mobiloperatörer, informationsinitiativet ”Byt nät nu!” med målet att fler svenskar byter till modern teknik.

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Det är Telia.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation