Gå direkt till innehåll
Rekordmånga bedrägeriförsök har stoppats första halvåret 2024

Pressmeddelande -

Rekordmånga bedrägeriförsök har stoppats första halvåret 2024

Telia har under årets första halva stoppat 30 miljoner samtal från kriminella att nå fram, vilket innebär cirka två bluffsamtal i sekunden. Det är att jämföra med 33 miljoner stoppade samtal under hela 2023. Bakom rekordökningen står en ny lösning mot spoofade mobilnummer.

Sedan 2019 har Telia infört nya tekniska lösningar för att sätta stopp på bluffsamtal innan de når fram till Telias kunder, framför allt via metoden Wangiri. I december 2023 introducerade Telia, som ensam aktör, en unik lösning för att också stoppa spoofade samtal av svenska mobilnummer som hör till Telia. Något som är minst lika förekommande. På endast ett halvår har det resulterat i 30 miljoner stoppade bluffsamtal, vilket är nära en dubblering i jämförelse med förra året då endast Wangiri kunde hindras.

– Bedrägerier genom bluffsamtal är ett enormt samhällsproblem som orsakar betydande ekonomiska skador för individer och företag i Sverige. Genom vår tekniska expertis har vi nu lyckats stoppa cirka 5 miljoner bedrägeriförsök i månaden från att nå våra kunder. Fortsätter det i samma takt kommer vi ha dubblerat antalet stoppade bluffsamtal i år, säger Simon Binder, säkerhetsexpert på Telia Cygate.

Med två stoppade bluffsamtal i sekunden är det uppenbart att bedrägeriförsöken mot svenskar är fortsatt höga, men siffrorna vittnar också om hur framgångsrikt bluffsamtalen kan bekämpas med ny teknik. Totalt sett mellan januari och juni 2024 handlar det om cirka 11 miljoner spoofing-samtal som stoppats, och resten hör till metoden wangiri.

– Vårt arbete är en del av en bredare nationell strategi för att bekämpa bedrägerier i samhället. I takt med att bluffmetoderna blir alltmer sofistikerade, behöver vi alla göra vad vi kan för att stoppa dem. Därför är det viktigt att alla är fortsatt uppmärksamma och källkritiska. Det gäller även i sommar i hängmattan, för kriminella tar inte semester, säger Simon Binder, säkerhetsexpert på Telia Cygate.

5 tips från Telias säkerhetsexpert för en tryggare sommar

1. Ring inte upp ett missat samtal från ett okänt nummer eller utlandet

2. Var försiktig med öppna WiFi-nätverk och vad du delar när du är ansluten*

3. Dela aldrig känslig information, som kortuppgifter, lösenord eller kod till BankID*

4. Se till att ha komplicerade lösenord, byt ofta och aktivera tvåstegsverifiering*

5. Skydda mobil och surfplatta mot virus, trojaner, spionprogram och nättjuvar*

*Flera trygghetsfunktioner erbjuds via Telias säkerhetslösning Trygghetspaket.


Wangiri
Wangiri är en metod där du blir uppringd av kriminella från okända internationella nummer med en signal i syfte att få dig att ringa upp, vilket kan medföra en hög avgift.

Spoofing
Genom Spoofing manipulerar avsändaren sitt utländska nummer för att det ska se ut som om det kommer från en pålitlig, lokal källa – exempelvis bank, företag och privatpersoner. Detta för att lura mottagaren att svara på samtalet eller öppna ett meddelande. Syftet därefter är att socialt manipulera dig till att lämna ut känsliga uppgifter eller få dig att använda banktjänster som BankID.

Ta del av mer konkreta råd och tips för att ligga steget före bedragare, klicka här.

Ämnen

Kategorier


Om Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19 000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Det är Telia.

Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Det är Telia.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation