Gå direkt till innehåll
Ny säkerhetskontroll förbereder svenskar mot kriminellas hackerattacker

Pressmeddelande -

Ny säkerhetskontroll förbereder svenskar mot kriminellas hackerattacker

Cyberattackerna i Sverige ökar alarmerande och riktas allt oftare mot vanliga människor. En ny undersökning avslöjar att många svenskar är oroliga för att drabbas, och mer än hälften är inte redo att möta detta hot. För att stärka deras skydd lanserar Telia en kostnadsfri digital säkerhetskontroll som försvårar för kriminella att nå deras mobiler, surfplattor och datorer.

På bara ett år har antalet cyberattacker i Sverige ökat med 62 procent*. En ny Novus-undersökning som genomförts på uppdrag av Telia visar att svenskarnas oro är stor då 4 av 10 är oroliga över att bli hackade. Samtidigt känner sig 6 av 10 inte redo att hantera en personlig hackerattack, av dessa främst äldre, och hela 7 av 10 tror att deras mobiler, surfplattor och datorer är enkla att hacka.

– Folk bör vara oroliga. Cyberkriminella vet att vi som individer är enklare att hacka jämfört med stora företag och IT-system, då de är bättre skyddade. Med hjälp av säkerhetskontrollen vill vi göra det svårare för kriminella att ta sig in i våra mobiler och andra digitala enheter samtidigt som vi ökar Sveriges motståndskraft mot cyberbrott, säger Malin Fransén Kronberg, säkerhetschef på Telia.

I undersökningen uppger 7 av 10 att de gjort något för att stärka sin mobil eller dators digitala säkerhet. Men de viktigaste säkerhetsåtgärderna verkar alldeles för få känna till, då endast 3 av 10 använder svåra och olika lösenord och inte ens hälften använder tvåstegsautentisering, fingeravtryck eller ansiktsigenkänning.

– Siffrorna visar tydligt att det finns stora säkerhetsrisker bland våra digitala enheter runtom vårt land, och som med enkla steg kan bli mycket säkrare. Dessa åtgärder går vi igenom i säkerhetskontrollen. Vi hoppas att de ska kännas lika självklara som att låsa dörren eller aktivera larmet innan man går hemifrån, avslutar Malin Fransén Kronberg.

Från den 17 oktober är alla privatpersoner och småföretagare välkomna till någon av Telias 57 butiker för att tillsammans med experter genomföra den digitala säkerhetskontrollen som täcker flertalet kända riskområden, helt kostnadsfritt. Den går också att genomföra på telia.se/tänksäkert

Tips ur Säkerhetskontrollen. Testa dig själv, hur säkert tänker du?

1. Du har inte samma lätta lösenord överallt – utan använder både unika, långa och olika lösenord.

2. Hackare kan knäcka mycket, men inte dig. Du använder såklart tvåvägsautentisiering och finger/ansiktsigenkänningsfunktionen.

3. Du är en samlare och vet att ju fler säkerhetsprogram och åtgärder i din dator, router eller mobil, desto bättre skydd mot cyberkriminella.

4. Du föredrar bakverk i stället för öppna nätverk när du sitter på ett kafé. En VPN-tjänst är ett gott val och du rensar gamla, okända nätverk och självklart dina cookies.

5. Du stänger kryphål för hackare genom att uppdatera operativsystem och appar så snart det finns nya versioner.


En del av säkerhetsmånaden

Den digitala säkerhetskontrollen är en del av Telias medverkan i informationssäkerhetsmånaden i Sverige och EU, inom den nationella kampanjen ”Tänk Säkert” som drivs av MSB och Polisen. Syftet är att öka medvetenheten och förändra beteende kopplat till informations- och cybersäkerhetsfrågor. Genom att göra säkerhetskontrollen, och hjälpa andra att hitta till den, bidrar du till Sveriges digitala beredskap. Läs mer på telia.se/tänksäkert

Om Novus-undersökningen
Undersökningen är genomförd via webbenkät i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Detta innebär att resultaten är generaliserbara till den aktuella målpopulationen. Antal respondenter var 1059 st och svaren inhämtades mellan 27 september – 3 oktober 2024.

*Enligt rapport från Check Point Research (CPR)

Ämnen

Kategorier


Om Telia

I över 170 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Det är Telia. Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Rekordmånga bedrägeriförsök har stoppats första halvåret 2024

Rekordmånga bedrägeriförsök har stoppats första halvåret 2024

Telia har under årets första halva stoppat 30 miljoner samtal från kriminella att nå fram, vilket innebär cirka två bluffsamtal i sekunden. Det är att jämföra med 33 miljoner stoppade samtal under hela 2023. Bakom rekordökningen står en ny lösning mot spoofade mobilnummer.

Telia bekämpar miljontals bluffsamtal via Spoofing med helt nya åtgärder

Telia bekämpar miljontals bluffsamtal via Spoofing med helt nya åtgärder

För att bekämpa bedrägerisamtal via spoofing blockerar Telia, tillsammans med övriga operatörer, fasta svenska nummer som ringer från utlandet från den 5 december. Telia blir samtidigt först i Sverige med en teknisk lösning för att även spärra ”spoofade” mobilnummer.

Telia åter branschens mest hållbara varumärke enligt svenska konsumenter

Telia åter branschens mest hållbara varumärke enligt svenska konsumenter

Telia åter det mest hållbara varumärket enligt svenska konsumenter i Sustainable Brand Index 2024 för 14:e året i rad. Telia fortsätter att fokusera på cybersäkerhet, digital tillgänglighet och inkludering för att erbjuda ett säkert och tryggt uppkopplat liv för alla. Besök Telias webbplats för mer information.

Telias säkerhetsexpert: så skyddar du ditt hemmanätverk från bedragare

Telias säkerhetsexpert: så skyddar du ditt hemmanätverk från bedragare

Det är inte bara på semestern som ett Wifi-nätverk kan öppna dörren för digitala inkräktare med bedrägliga avsikter. Även i ditt eget hem kan nätverket utgöra en sårbar länk. Telias säkerhetsexpert Simon Binder tipsar om hur du kan öka skyddet för din router, som är bland det viktigaste försvaret du har i hemmet. 

Brottslingar tar inte semester - här är Telias tips för en tryggare sommar

Brottslingar tar inte semester - här är Telias tips för en tryggare sommar

Med sommarsemester följer ofta resor runt i Sverige och till utlandet, och i semesterlunken har man sannolikt sanden mellan tårna istället för att vara på tårna. Men brottslingar tar inte semester, därför råder Telia till några enkla försiktighetsåtgärder för att undvika bedrägerier och stöld.

Välkommen till Telia

I över 170 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Det är Telia.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation