Gå direkt till innehåll
Telias säkerhetsexpert: så skyddar du ditt hemmanätverk från bedragare

Nyhet -

Telias säkerhetsexpert: så skyddar du ditt hemmanätverk från bedragare

Det är inte bara på semestern som ett Wifi-nätverk kan öppna dörren för digitala inkräktare med bedrägliga avsikter. Även i ditt eget hem kan nätverket utgöra en sårbar länk. Telias säkerhetsexpert Simon Binder tipsar om hur du kan öka skyddet på din router, som är bland det viktigaste försvaret du har i hemmet.

Din hemmarouter är en portal till internet, och utan tillräckligt skydd kan en obehörig ansluta sig. Det kan innebära en granne som vill låna lite surf, men tyvärr kan det också innebära någon med skadliga avsikter som är ute efter att komma över personlig information, övervaka nätverk och utföra andra handlingar som kan påverka de enheter som är uppkopplade till ditt hemmanätverk.

- Att obehöriga lyckas ta sig in kan bero på flera saker. Det kan handla om för svaga lösenord eller att man på några av sina uppkopplade enheter klickat på länkar eller besökt sidor som innehåller virus. Köper du enheter från okända tillverkare finns också en ökad risk för väldigt dåligt inbyggd säkerhet och att de levereras med skadlig kod. Med väl tilltaget skydd för din router blir det betydligt säkrare för alla dina uppkopplade enheter i hemmet, säger Simon Binder, säkerhetsexpert på Telia.

5 tips på hur du skyddar ditt hemmanätverk från bedragare

  • Handla nätanslutna produkter från auktoriserade leverantörer och återförsäljare
  • Se till att lösenordsskydda både själva internetanslutningen och din router med olika lösenord
  • Använd aldrig samma lösenord på flera enheter och tjänster
  • Använd starka och komplicerade lösenord, ju längre desto bättre
  • Håll alla enheter uppdaterade. Detta sker ofta automatiskt och är viktigt eftersom uppdateringarna ofta innehåller förbättringar och säkerhetsprotokoll som ökar säkerheten

Telia jobbar för att skydda sina kunder så långt det är möjligt. Bland annat uppdateras Telias routrar automatiskt och det finns system på plats som varnar för avvikelser, exempelvis högre kostnader än vanligt. Detta kan innefatta beloppsgränser och spärrar. Dessutom erbjuds tjänsten Trygghetspaketet, med bland annat utökat skydd mot ID-stölder, försäkring och support. Läs mer här.

Här hittar du checklista med fler tips för din digitala säkerhet.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Det är Telia.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation