Gå direkt till innehåll
Telia blir en del av den världsunika satsningen Digital Demo Stockholm

Pressmeddelande -

Telia blir en del av den världsunika satsningen Digital Demo Stockholm

Digital Demo Stockholm är en långsiktig satsning som syftar till att hitta nya digitala lösningar på samhällsutmaningar för en smart stad. Satsningen är ett samarbete mellan Stockholms stad, Stockholms läns landsting, KTH, Ericsson, Vattenfall, ABB, Skanska och Scania. Tillsammans fokuserar man på olika områden, bland annat renare vatten, för att bidra till att göra Stockholm till världens smartaste och mest uppkopplade stad. Nu ansluter sig Telia till samarbetet och det gemensamma målet att Stockholm ska bli världens smartaste stad år 2040.

Satsningen bygger på en långsiktig samverkan som på ett unikt sätt förenar samarbetet mellan politik, akademi, forskning och näringsliv. Genom gemensamma forskning- och innovationsprojekt, som utgår från stadens prioriterade problem, avser man att tillsammans hitta nya digitala lösningar för att förbättra och underlätta för invånare och verksamhet i hela Stockholm. Telia kommer att bidra med spetskompetens och tekniska lösningar för att kunna testa tekniker som 5G, Internet of Things (IoT), dataanalys samt innovation för att möjliggöra Digital Demo Stockholms fortsatta arbete och mål.

– Digital Demo Stockholm är precis den typ av ekosystem vi behöver bygga för att verkligen kunna fånga den fulla potentialen av digitaliseringen och den snabba teknikutvecklingen. Genom att samla unika förmågor från en rad olika branscher och områden kan vi tillsammans utveckla smarta innovativa lösningar för medborgarna och stadens verksamheter och därmed bidra till smart och hållbar samhällsutveckling, säger Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef för Telia Sverige.

I projekten som Digital Demo Stockholm formar låter man innovativa lösningar växa fram från en kreativ plattform, där man utgår från principen: ”Gör - Tänk - Gör det igen”. I ett projekt som står i fokus just nu, och som Telia är en del av, utforskar man hur IoT kan bidra till renare vatten. För att kontrollera att vattnet är drickbart samt för att kunna upptäcka eventuella sabotage krävs snabba och pålitliga analysmetoder. I projektet arbetar man för att identifiera olika kemiska ämnen som kan påverka vattenkvaliteten, med hjälp av att bland annat montera uppkopplade sensorer i vattenrör.

För att ta tillvara på innovationskraften bland alla stockholmare, arbetar även Digital Demo Stockholm för att inkludera fler i det digitala ekosystem som nu växer fram. Det kan handla om samverkan med andra företag och forskare som kan bidra men som inte ingår i Digital Demo Stockholm.

Här kan du läsa mer om Digital Demo Stockholm och pågående projekt

Ämnen

Regioner


Vi är Telia. Den nya generationens telekomföretag. 
Våra 6.700 kundbesatta kollegor möter miljontals kunder varje dag i ett av världens mest uppkopplade länder. Vi är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. För att ge människor tillgång till alla nya spännande tjänster satsar vi miljarder på att bygga det digitala samhället, vi bygger Framtidens nät. Vi har bestämt oss för att förändra it-och telekomindustrin och föra världen närmare våra kunder. Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Pressansvarig 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Telia och FM Mattsson i innovationsprojekt kring framtidens vattenleveranser

Telia och FM Mattsson i innovationsprojekt kring framtidens vattenleveranser

Telia och FM Mattsson har genomfört ett innovationsprojekt för att utforska digitaliseringens möjligheter med uppkopplade blandare för publika miljöer, ex. sjukhus och simhallar. Datan kan förutom att optimera vatten- och energiförbrukningen även vara till stor hjälp vid planering av underhåll och byggnaders utformning. Ett bra exempel på hur man kan bidra till smartare och mer hållbara samhällen.

Pressinbjudan: Årets hetaste innovationsevent - Telia Connect2Business 2018

Pressinbjudan: Årets hetaste innovationsevent - Telia Connect2Business 2018

Ensam är inte längre starkast. Välkommen till årets Telia Connect2Business 2018, en dag för nya samarbeten och en plats för sprudlande innovation. Med årets inriktning tar du del av ett fullspäckat program som genomsyras av vikten av att våga. Missa inte framstående talare, visionära insikter, konkreta tips och inspirerande case från en rad olika branscher som ex. vården, handeln och bankvärlden.

5G, hjärtstartare, drönare tillsammans räddar de liv  – Telia visar framtidens lösningar vid nordiska ministermötet

5G, hjärtstartare, drönare tillsammans räddar de liv – Telia visar framtidens lösningar vid nordiska ministermötet

I Sverige drabbas årligen ca 6000 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhusmiljö, endast 10 % överlever. Om behandling inleds inom 3 minuter överlever uppemot 70 %. Vid nordiska ministermötet i Örnsköldsvik visar Telia tillsammans med Karolinska Institutet och Ericsson, hur man med hjälp av 5G-tekniken kan använda drönare för att rädda liv.

Illustration: Telia. Den smarta staden kopplas ihop genom ”internet of things” som innebär att elektronik kan styras eller utbyta data över nätet.

​Stockholm Exergi och Telia i samarbete för effektivare energisystem i smarta fastigheter

Stockholm Exergi inleder strategiskt samarbete med Telia kring smarta fastigheter. Första steget handlar om att uppgradera tekniken i tusentals fastigheter och förbättra styrningen av fjärrvärme för stockholmarna och skapa en plattform för nya produkter och tjänster. Under tre år ska 9 000 fastigheter kopplas upp via smarta IoT (Internet of Things)-enheter för säker och jämn leverans av värme.

Statsminister Stefan Löfven tar del av en demonstration där 5G, hjärtstartare och drönare tillsammans  kan rädda liv.

Pressinbjudan: Telia i Almedalen – Tillsammans för ett digitalt Sverige

Hur förbereder sig Sverige för det digitala terrordådet, hur kan teknik hjälpa räddningstjänst och polis att rädda liv och hur kan innovation och digitalisering lösa Sveriges största samhällsutmaningar? Ja, det är några av de viktiga frågor som diskuteras i Telias seminarier under Almedalsveckan 2018 där bland annat Telias koncernchef Johan Dennelind, Försvarshögskolan och Abbvie medverkar.

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation