Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Så kan 5G rädda liv

Region Västerbotten och Telia har testat hur 5G tekniken kan öka tillgängligheten inom vården där långa avstånd ställer stora krav. Med hjälp av mobil mammografiutrustning uppkopplad via 5G blir det betydligt enklare för många att göra undersökningen utan långa resor. Vid olyckor med stora akutinsatser tittar man också på hur fler liv kan räddas genom att använda drönare uppkopplade med 5G.

Västerbotten är Sveriges näst största region, lika stor som hela Danmark. Långa avstånd ställer stora krav på hälso- och sjukvården att nå ut till alla som behöver hjälp, både när det gäller räddningstjänsten men också vid patientundersökningar och läkarbesök. Tillsammans med Telia har Region Västerbotten genomfört tester via 5G, nästa generations mobilteknologi, som syftar till att minska avstånden och öka patientsäkerheten i regionen.

– De här testerna gör att vi inom Region Västerbotten kan utforska möjligheterna med den nya tekniken, hur vi kan använda den för att ge en mobil och nära vård i hela Västerbotten, säger Johannes Hörnberg, projektledare och verksamhetschef för IT inom Region Västerbotten.

Med hjälp av 5G teknik har tester gjorts för att undersöka hur tillgängligheten kan ökas inom vården där stora avstånd ställer krav. Exempelvis kan en uppkopplad drönare ge en snabb överblicksbild vid en olycka så att räddningsresurser kan prioriteras, vilket kan bidra till att liv kan räddas.

– Från ambulanssjukvårdens sida ser vi positivt på möjligheterna med 5G. Att kunna skicka bilder från en olycksplats till vår ledningscentral ger större förståelse för omfattningen av olyckan och de beslut som har fattats på olycksplatsen, säger Jani Sundqvist, verksamhetschef för ambulanssjukvården

Det går att flyga drönare redan idag, men 5G tekniken innebär att drönaren kan precisionsflygas på distans via mobilnätet, vilket ger en betydligt längre räckvidd. Samtidigt kan högupplöst film och bilder skickas direkt till ambulanspersonal och sjukhus via det högpresterande mobilnätet som har avsevärt större bandbredd och extremt korta svarstider.

Mammografi på distans

Även den preventiva vården kan dra nytta av 5G. I Västerbotten är avstånden långa och det kan innebära flera timmar i bil för en standardkontroll. Idag använder Region Västerbotten en lyckad satsning med en mammografivagn som besöker olika platser i regionen för att göra vården mer tillgänglig för fler. Utrustningen är beroende fiberuppkoppling och tekniker som kan koppla upp vagnen mot nätverk vid de lokala vårdcentralerna. Även om vagnen idag har olika placeringar innebär det ett par timmars resa för många invånare. Nu testas samma upplägg med 5G teknik vilket gör vagnen mer mobil och driftsäker och att tyngre datafiler kan hanteras. Eftersom fler platser kan nås blir undersökningen tillgänglig på ett enklare sätt för fler människor. Inga kablar behöver dras över parkeringen med risk för att produktionen avstannar.

– 5G är nästa stora teknikskifte inom mobila nät och möjligheterna är enorma. Att hitta användningsområden som kan bidra till att rädda liv är enormt motiverande och innebär att vi använder tekniken på bästa tänkbara sätt, säger Staffan Åkesson, Nätchef på Telia Sverige.

Ämnen


Om Telia

Telia har varit med och byggt Sverige i över 170 år, och med cirka 16 000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 i Sverige, fortsätter vi att driva utvecklingen framåt – lokalt, nationellt och internationellt.

I Sverige är Telia den ledande telekomoperatören med en unik förmåga och infrastruktur som erbjuder robust, säker och pålitlig uppkoppling – för hela landet. Från seniorer och familjer till småföretag och samhällskritiska verksamheter. Vi möjliggör digitaliseringens kraft i vardagen och är en del av Sveriges totalförsvar. Med Sveriges största fiberaccessnät, det enda nationella transportnätet och ett mobilnät i världsklass skapar vi en enklare, smartare och mer meningsfull vardag och framtid.

Tryggt, hållbart och säkert. Det är Telia.

Kontakter

Relaterat innehåll

  • Södra tar första steget mot 5G tillsammans med Telia

    Södras massabruk i Mörrum är en högteknologisk anläggning inom dagens moderna skogsindustri. Tillsammans med Telia tar nu Södra nästa steg i utvecklingen inom IoT, automation via ett kundanpassat 4G-nät med högre kapacitet, täckning, tillgänglighet och robusthet. I anslutning till detta går Södra även med i Telias 5G-partnerprogram.

  • Världens första 5G-nät under jord

    Telia, Boliden och Ericsson har tillsammans byggt ett 5G-nät i Bolidens gruva i Kankberg. Nätet, som är världens första under jord baserat på 5G med ny radio (NR), kommer att användas för att vidareutveckla lösningar för automatiserad och hållbar gruvdrift.

  • Telia och Luleå tekniska universitet inviger testmiljö för 5G

    Idag inviger Telia och Luleå tekniska universitet en ny testmiljö för 5G i Luleå. Målsättningen är att bygga framtidens digitala lösningar och öppna upp testmiljön för andra aktörer inom industri och akademi. Ett trettiotal företag och offentliga organisationer från Skellefteå i söder till LKAB i norr medverkar i samarbetet.