Gå direkt till innehåll
Telia och Luleå tekniska universitet inviger testmiljö för 5G

Pressmeddelande -

Telia och Luleå tekniska universitet inviger testmiljö för 5G

Idag inviger Telia och Luleå tekniska universitet en ny testmiljö för 5G i Luleå. Målsättningen är att bygga framtidens digitala lösningar och öppna upp testmiljön för andra aktörer inom industri och akademi. Ett trettiotal företag och offentliga organisationer från Skellefteå i söder till LKAB i norr medverkar i samarbetet.

Testmiljön är en permanent installation och ytterligare ett steg i samarbetet mellan Telia, partnerföretag och akademi. Här ska företag och organisationer utveckla nya produkter och tjänster baserat på 5G-teknik.

–Nu skapas förutsättningar för många företag att vidareutveckla sina tjänster och produkter. Luleå tekniska universitet har varit tydliga med att de vill ligga i framkant och vara banbrytande. 5G har möjligheten att minska de hinder som ibland finns med stora avstånd i den arktiska regionen, och här tror jag att 5G kan spela en viktig roll, säger Mats Lundbäck, Chef för Telia Innovation.

5G kommer att ha stor påverkan på industrin och möjliggöra värdeskapande innovation i många sektorer. Såväl offentliga som privata aktörer har mycket att vinna med den nya testmiljön och de möjligheter till innovation detta skapar.

–5G-installationen på Luleå tekniska universitet är en av de första som görs i Sverige och testbädden erbjuder unika möjligheter till innovationer och affärsutveckling. Syftet med projektet Wireless Innovation Arena är att etablera en forsknings- och innovationsmiljö inom femte generationens mobiltelefoninätverk där företag, studenter och organisationer kan testa nya idéer och tillämpningar. Det är ett viktigt bidrag till universitetets arbete att i samverkan etablera norra Sverige som en attraktiv testregion.”, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Ämnen


I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår framtid och vårt samhällsansvar. Med 20 000 medarbetare i nio länder, varav 6400 kollegor iSverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet.
Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Press & PR-ansvarig 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation