Gå direkt till innehåll
Världens första 5G-nät under jord

Pressmeddelande -

Världens första 5G-nät under jord

Telia, Boliden och Ericsson har tillsammans byggt ett 5G-nät i Bolidens gruva i Kankberg. Nätet, som är världens första under jord baserat på 5G med ny radio (NR), kommer att användas för att vidareutveckla lösningar för automatiserad och hållbar gruvdrift.

Gruvbrytning ställer höga krav på produktivitet och säkerhet och därför har det kundanpassade nätet möjlighet att fungera fristående så att driften i gruvan kan fortsätta även om kommunikationen till gruvan skulle brytas.

-Vi arbetar aktivt med robotisering för att förbättra produktivitet och säkerhet i gruvan, vilket ställer höga krav på framtidssäkra kommunikationslösningar. Där är 5G en viktig komponent som möjliggör högre grad av automatisering och därmed en säkrare och hållbarare gruva, säger Peter Burman, Programchef på Boliden.

5G-tekniken har många fördelar mot andra kommunikationslösningar vid uppkoppling i krävande miljöer så som gruvor och tillverkningsindustri, där kontinuerlig drift och noggrann övervakning av processer är nödvändigt. Med egenskaper som kort svarstid och möjligheten till lokal hantering av data är 5G den optimala tekniken för att möta gruvans behov av en säker arbetsmiljö och hög effektivitet.

-Industri 4.0 blir i allt större utsträckning en realitet. Detta är ännu ett bra exempel på hur 5G kan användas för att skapa kundanpassade nät utifrån verksamhetens behov. För att garantera personalens säkerhet i gruvan måste nätet exempelvis fungera även om gruvans kommunikation med omvärlden plötsligt upphör att fungera. Kommunikationens pålitlighet kan vi nu säkerställa med nätet vi byggt, säger Magnus Leonhardt, Strategi- och innovationschef på Telia.

-5G är speciellt utvecklat för att stödja automation och IoT i industriella sammanhang och kommer fungera som en plattform för innovation i industrin. Nätet i Bolidens underjordiska gruva är ett bra exempel på en miljö där 5G kan ge omedelbara fördelar genom att säkerställa kommunikation för tillämpningar med höga krav på prestanda, säger Magnus Frodigh, chef för Ericsson Research.

Samarbetet sker inom ramen för Telias 5G-partnerprogram och EU-projektet Sustainable Intelligent Mining Systems (SIMS) och bygger vidare på flerårig samverkan för att identifiera krav, utveckla lösningar, samt demonstrera och testa tekniken i gruvmiljö.

Ämnen


I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår framtid och vårt samhällsansvar. Med 20 000 medarbetare i nio länder, varav 6400 kollegor iSverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet.
Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Pressansvarig 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation