Gå direkt till innehåll
Telia startar partnerprogram för 5G – Volvo först att ansluta sig

Pressmeddelande -

Telia startar partnerprogram för 5G – Volvo först att ansluta sig

Telia startar ett partnerprogram för 5G-utveckling. Programmet riktar sig till svenska företag som vill utforska nya teknologier och testa nya affärsmodeller. Första partner att ansluta sig är Volvo Construction Equipment.

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) kommer att testa 5G-aktiverad teknik primärt på fjärrstyrda maskiner och automation vid sin forsknings- och utvecklingsenhet i Eskilstuna. Samarbetet med Volvo CE innebär att Telia nu även fokuserar på tillverkningsindustrin för 5G. Här ställs det extrema krav på låga svarstider och höga datahastigheter och 5G kommer vara en viktig teknik som möter industrins krav.

Det fördjupade samarbetet mellan Volvo CE och Telia är en utveckling av ett sen tidigare pågående projekt för gruvbranschen, det så kallade PIMM-projektet där Boliden, Telia, Ericsson, Volvo CE, ABB, Wolfit, RISE SICS och LTU alla bidragit med sin absoluta spjutspetsteknik och kunskap inom digitalisering och automation. Företagen och organisationerna har gått samman för att utforska vad nästa generations mobilkommunikationsteknik 5G kan innebära för affärsmodeller och den livsnödvändiga kommunikationen i en gruva.

-Fördelarna med 5G när det gäller snabbhet innebär ett stort steg framåt för oss. Inom byggbranschen öppnas en stor potential för bearbetning av mobil data och hur våra maskiner kommer kunna kommunicera och interagera på distans. Att ta täten för den digitala revolutionen genom Telias partnersamarbete och utveckla ny teknik är en gamechanger för Volvo CE, förklarar Patrik Lundblad,  Senior Vice President of Technology Volvo CE

Syftet med partnerprogrammet är att tillsammans med partners ge tillgång till innovationsmiljöer med ny teknik som 5G, för att kunna genomföra innovations- och serviceutveckling inom branscher som industrin, transport, räddningstjänst, polis, och hälsovård.

-Vi är oerhört glada över att Volvo CE som första kund anslutit sig till partnerprogrammet. Vi på Telia bidrar med vår erfarenhet av mobil teknologi och möjligheterna att affärsutveckla och bygga allt från uppkoppling till färdiga lösningar. Vi har dessutom nyligen tecknat ett avtal med KTH om att bygga en testmiljö för 5G på KTH Campus i Stockholm för att också skapa en koppling till universitetssverige och därmed ytterligare bredda våra samarbeten, förklarar Mats Lundbäck, CTO Telia Sverige.

För mer information, kontakta gärna Telias pressavdelning 0771-775830 eller besök vårt nyhetsrum teliapress.se

Ämnen


Vi är Telia. Den nya generationens telekomföretag. 
Våra 6.700 kundbesatta kollegor möter miljontals kunder varje dag i ett av världens mest uppkopplade länder. Vi är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. För att ge människor tillgång till alla nya spännande tjänster satsar vi miljarder på att bygga det digitala samhället, vi bygger Framtidens nät. Vi har bestämt oss för att förändra it-och telekomindustrin och föra världen närmare våra kunder. Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Press & PR-ansvarig 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation