Gå direkt till innehåll
Telia, Ericsson och KTH skapar innovativ miljö för Sveriges fortsatta 5G utveckling

Pressmeddelande -

Telia, Ericsson och KTH skapar innovativ miljö för Sveriges fortsatta 5G utveckling

Telia och KTH har kommit överens om att bygga en utvecklingsmiljö för 5G på KTH Campus i Stockholm. Med Ericsson som partner kommer Telia att skapa en innovationsarena där akademin kan testa olika 5G tillämpningar med stöd av industrin. Initiativet förenar samarbetet mellan politik, akademi, forskning och näringsliv.

Utbyggnaden av 5G-nätet gynnar digitaliseringen i hela samhället, bland annat genom industriell konkurrenskraft vilket är grunden för att Sverige ska kunna ha en ledande roll. 5G spelar också en nyckelroll i utrullningen av tekniker som sakernas internet och uppkopplade saker. Det är inom industrin som 5G-tekniken väntas få störst effekt.

-5G-miljön som nu sätts upp på KTH Campus ger fantastiska möjligheter att testa teknik och tillämpningar, där vi på Telia bidrar med spetskompetens och tekniska lösningar för att sätta svensk forskning och industri i förarsätet, förklarar Mats Lundbäck, CTO Telia Sverige.

Samarbetet mellan Telia, Ericsson och KTH ingår i Digital Demo Stockholm – en långsiktig satsning som syftar till att hitta nya digitala lösningar på samhällsutmaningar för en smart stad.

-Satsningen vi gör tillsammans med Telia och KTH genom att bygga ett 5G-nät på KTH Campus är ytterligare ett steg i vår fortsatta investering inom forskning och utveckling för att vara ledande inom 5G. Det är viktigt för oss att vara en del av ekosystemet av näringsliv, operatörer och akademin för att Sverige ska fortsätta vara ledande inom 5G. 5G kommer kunna accelerera digitaliseringen av samhälle, företagande och individers liv säger Joakim Sorelius, Head of Development Unit Networks, Ericsson.

Genom partnerskapet med KTH skapas en länk till forskningsnära utveckling. Nya tjänster kommer att skapas i gränssnittet mellan traditionella företag, startups och akademi, där var och en bidrar med sina unika förmågor och samarbetar för att skapa nya tjänster och lösningar för en smart hållbar samhällsutveckling.

-Det är mycket spännande med en så konkret satsning, där utvecklingen av nya tekniska 5G-lösningar tar plats i den fysiska KTH-miljön. Det kommer att ge våra forskare, lärare och studenter fina möjligheter att vara med och utveckla ökad förståelse för de krav som ställs på 5G och kommande generationer av telenät. Jag tycker även forskningssamarbetet visar att vi i Sverige är duktiga på samverkan, något som KTH prioriterar genom att bland annat driva Digital Demo Stockholm, säger Mikael Östling, prorektor på KTH.

För mer information, kontakta gärna Telias pressavdelning 0771-775830 eller besök vårt nyhetsrum teliapress.se


Ämnen


Vi är Telia. Den nya generationens telekomföretag. 
Våra 6.700 kundbesatta kollegor möter miljontals kunder varje dag i ett av världens mest uppkopplade länder. Vi är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. För att ge människor tillgång till alla nya spännande tjänster satsar vi miljarder på att bygga det digitala samhället, vi bygger Framtidens nät. Vi har bestämt oss för att förändra it-och telekomindustrin och föra världen närmare våra kunder. Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Press & PR-ansvarig 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation