Gå direkt till innehåll
5G, hjärtstartare, drönare tillsammans räddar de liv  – Telia visar framtidens lösningar vid nordiska ministermötet

Pressmeddelande -

5G, hjärtstartare, drönare tillsammans räddar de liv – Telia visar framtidens lösningar vid nordiska ministermötet

I Sverige drabbas årligen cirka 6000 personer av ett plötsligt hjärtstopp utanför sjukhusmiljö, endast 10 % överlever. Om behandlingen inleds inom 3 minuter överlever uppemot 70 %. Vid nordiska ministermötet i Örnsköldsvik idag, visar Telia tillsammans med Karolinska Institutet och Ericsson, hur man med hjälp av 5G-tekniken kan använda drönare för att leverera hjärtstartare snabbare vid plötsligt hjärtstopp – och rädda liv.

Under de nordiska statschefernas möte i Örnsköldsvik visar Telia tillsammans med Ericsson och Karolinska Institutet hur man använder drönare för att leverera hjärtstartare till personer med plötsligt hjärtstopp. Tidigare forskning visar att drönare kan nå patienterna upp till fyra gånger snabbare än ambulans.

– Ett storskaligt system som möjliggör att skicka ut drönare med hjärtstartare skulle kunna rädda många liv. Vi har tidigare gjort framgångsrika simulerade försök med drönare och hjärtstartare men den lösningen har haft svårt att hantera säkerhet och prioritering i luftrummet över större avstånd och med flera drönare. Det skulle vi lösa om vi använde det system vi nu arbetar med, säger Andreas Claesson vid Karolinska Institutet, centrum för hjärtstoppsforskning.

Statsminister Stefan Löfven som är på plats i Örnsköldsvik tar loss hjärtstartare från drönaren som en del av demonstrationen

För att man ska kunna använda drönare i stor skala, när tusentals drönare är i luften samtidigt, måste man skapa lösningar för att kontrollera och styra dem. Genom 5G-nätet kan man skapa ett speciellt kontrollsystem som håller ordning på alla drönare genom att registrera dem, skicka information till luftfartsmyndigheter om hur de kommer att flyga och dirigera om dem vid exempelvis oväder. Lösningen kommer att fungera på liknande sätt som mobilnätet gör för mobiltelefoner.

– Med 5G kan man tilldela och garantera uppkopplingens bandbredd och korta fördröjning för denna typ av samhälls- och industrikritisk tjänst. Med det växande antalet av uppkopplade enheter såsom drönare, ställs helt andra prestandakrav på näten i framtiden och tjänster som denna kan levereras säkert, flexibelt och med högsta kvalitet, säger Erik Ekudden Senior Vice President & Chief Technology Officer Ericsson.

Framtidens drönare kommer att kunna transportera olika saker som till exempel medicin och andra paket– både snabbare och miljövänligare än idag.

– 5G-tekniken skapar många nya möjligheter, och leverans av hjärtstartare med drönare är ett av flera exempel, där det ställs de tuffast tänkbara kraven på tekniken. Den här typen av lösning som innebär att fler människor kan överleva innebär att vi använder tekniken på bästa tänkbara sätt, vilket känns enormt motiverande, säger Mats Lundbäck CTO Telia Sverige.

Ämnen

Kategorier


Vi är Telia. Den nya generationens telekomföretag. 
Våra 6.700 kundbesatta kollegor möter miljontals kunder varje dag i ett av världens mest uppkopplade länder. Vi är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. För att ge människor tillgång till alla nya spännande tjänster satsar vi miljarder på att bygga det digitala samhället, vi bygger Framtidens nät. Vi har bestämt oss för att förändra it-och telekomindustrin och föra världen närmare våra kunder. Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Pressansvarig 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation