Följ Telia

Telia Sverige samarbetar med Ericsson, Nokia och Intel kring ny standard för uppkoppling av saker (IoT)

Pressmeddelande   •   Jun 16, 2016 07:50 CEST

Telia, Ericsson, Nokia och Intel satsar på gemensam utveckling av standarden för Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT). En lösning för trådlös kommunikation för den växande IoT marknaden i Sverige där ett stort antal saker kommer bli uppkopplade för att kommunicera med varandra. Standarden öppnar upp för nya användningsområden och innebär stora möjligheter för ett digitaliserat Sverige med stärkt innovationskraft på den globala marknaden.

Narrow Band Internet of Things (NB-IoT) är en utökad variant av 4G och ett steg i utvecklingen mot 5G. De främsta egenskaperna är låga kostnader för mobila enheter, lägre energiåtgång, låg installationskostnad samt bättre täckning inomhus och utomhus. Batteritiden för IoT enheter förlängs till upp mot 10 år, enheter kan nås med upp mot 100 gånger lägre radiosignal och över tid kan kostnaderna för IoT enheterna sänkas till upp mot en tiondel av dagens nivå. Exempelvis innebär Introduktionen av NB-IoT att man kan koppla upp många sensorer på otillgängliga ställen i både stadsmiljöer och på landsbygd vilket gynnar alla tänkbara användningsområden.

-Den svenska IoT-marknaden växer snabbt, vi räknar med en årlig tillväxt på cirka 17 procent de närmsta fyra åren. Vi utvecklar nu våra nät för att kratta manegen för den tillväxten genom att satsa på standarder som hjälper företag och organisationer att koppla upp produkter och tjänster. NB-IoT är en sådan standard och är särskilt viktig eftersom den gör det billigare och enklare att koppla upp det snabbt växande antalet saker som går i mobilnäten, säger Mats Lundbäck CTO på Telia Sverige.

Telia planerar att lansera kommersiella produkter baserade på NB-IoT under 2017.

Charlotta Sund, Regionchef norra Europa och centrala Asien, Ericsson, säger: ”Tack vare lägre installations- och driftkostnader av enheter, förbättrad täckning samt mer än tio års batterilivslängd som denna teknologi erbjuder, kommer svenska innovatörer och startup-företag kunna koppla upp massvis av nya typer av produkter som vi inte tidigare sett uppkopplade. Resväskor kan kopplas upp och därmed spåras, soptunnor kan tala om när de behöver tömmas, uthyrningsbara cyklar kan tala om var i staden de står parkerade och din trädgård kan säkerställa att blommorna får tillräckligt mycket vatten medan du är bortrest. Tänk hur många av oss som kommer gynnas av detta i våra dagliga liv.

Jan Lindgren, VD Nokia i Sverige, säger: Genom samarbetet inom NB-IoT mellan Telia, Nokia, Ericsson och Intel lägger vi grunden för ett nätverk för effektiv uppkoppling av en mängd olika prylar. Vårt initiativ möjliggör att skapa värden både för den svenska ekonomin och i människors vardag. De nya möjligheterna att t ex applicera sensorer och att på distans kunna kontrollera, övervaka och mäta data, såväl i stadsmiljö som på landsbygden, skapar nytta för aktörer i både den privata och offentliga sektorn, inom områden som exempelvis logistik, underhåll, hälsovård, jordbruk, byggnader och miljöskydd. Vi bygger plattformen för nästa generation av digitalisering i Sverige, till gagn för människor, samhälle och miljö.

Stefan Wolff, Vice President, Platform Engineering Group, Intel säger: NB-IoT ger operatörer en grund för att introducera nya IoT-tjänster och skapa nya intäktsströmmar via deras befintliga 4G LTE-nätverk. Detta kan ske samtidigt som operatörerna bygger upp basen för deras framtida 5G-tjänster. NB-IoT:s förmåga att stödja en enorm mängd av strömsnåla och billiga enheter och sensorer gör det till en viktig teknik för att möjliggöra framtidens smarta och uppkopplade städer. Vi har nära samarbeten med det mobila ekosystemet och innovativa operatörer, såsom Telia Company AB, för att göra NB-IoT till en kommersiell realitet.

För mer information, kontakta gärna Telias pressavdelning 0771-775830 eller besök vårt nyhetsrum teliapress.se

Vi är Telia. Den nya generationens telekomföretag. 
Våra 6.700 kundbesatta kollegor möter miljontals kunder varje dag i ett av världens mest uppkopplade länder. Vi är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. För att ge människor tillgång till alla nya spännande tjänster satsar vi miljarder på att bygga det digitala samhället, vi bygger Framtidens nät. Vi har bestämt oss för att förändra it-och telekomindustrin och föra världen närmare våra kunder. Läs mer på www.telia.se