Gå direkt till innehåll
Så kan 5G rädda liv

Pressmeddelande -

Så kan 5G rädda liv

Region Västerbotten och Telia har testat hur 5G tekniken kan öka tillgängligheten inom vården där långa avstånd ställer stora krav. Med hjälp av mobil mammografiutrustning uppkopplad via 5G blir det betydligt enklare för många att göra undersökningen utan långa resor. Vid olyckor med stora akutinsatser tittar man också på hur fler liv kan räddas genom att använda drönare uppkopplade med 5G.

Västerbotten är Sveriges näst största region, lika stor som hela Danmark. Långa avstånd ställer stora krav på hälso- och sjukvården att nå ut till alla som behöver hjälp, både när det gäller räddningstjänsten men också vid patientundersökningar och läkarbesök. Tillsammans med Telia har Region Västerbotten genomfört tester via 5G, nästa generations mobilteknologi, som syftar till att minska avstånden och öka patientsäkerheten i regionen.

– De här testerna gör att vi inom Region Västerbotten kan utforska möjligheterna med den nya tekniken, hur vi kan använda den för att ge en mobil och nära vård i hela Västerbotten, säger Johannes Hörnberg, projektledare och verksamhetschef för IT inom Region Västerbotten.

Med hjälp av 5G teknik har tester gjorts för att undersöka hur tillgängligheten kan ökas inom vården där stora avstånd ställer krav. Exempelvis kan en uppkopplad drönare ge en snabb överblicksbild vid en olycka så att räddningsresurser kan prioriteras, vilket kan bidra till att liv kan räddas.

– Från ambulanssjukvårdens sida ser vi positivt på möjligheterna med 5G. Att kunna skicka bilder från en olycksplats till vår ledningscentral ger större förståelse för omfattningen av olyckan och de beslut som har fattats på olycksplatsen, säger Jani Sundqvist, verksamhetschef för ambulanssjukvården

Det går att flyga drönare redan idag, men 5G tekniken innebär att drönaren kan precisionsflygas på distans via mobilnätet, vilket ger en betydligt längre räckvidd. Samtidigt kan högupplöst film och bilder skickas direkt till ambulanspersonal och sjukhus via det högpresterande mobilnätet som har avsevärt större bandbredd och extremt korta svarstider.

Mammografi på distans

Även den preventiva vården kan dra nytta av 5G. I Västerbotten är avstånden långa och det kan innebära flera timmar i bil för en standardkontroll. Idag använder Region Västerbotten en lyckad satsning med en mammografivagn som besöker olika platser i regionen för att göra vården mer tillgänglig för fler. Utrustningen är beroende fiberuppkoppling och tekniker som kan koppla upp vagnen mot nätverk vid de lokala vårdcentralerna. Även om vagnen idag har olika placeringar innebär det ett par timmars resa för många invånare. Nu testas samma upplägg med 5G teknik vilket gör vagnen mer mobil och driftsäker och att tyngre datafiler kan hanteras. Eftersom fler platser kan nås blir undersökningen tillgänglig på ett enklare sätt för fler människor. Inga kablar behöver dras över parkeringen med risk för att produktionen avstannar.

– 5G är nästa stora teknikskifte inom mobila nät och möjligheterna är enorma. Att hitta användningsområden som kan bidra till att rädda liv är enormt motiverande och innebär att vi använder tekniken på bästa tänkbara sätt, säger Staffan Åkesson, Nätchef på Telia Sverige.

Ämnen


Om Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår framtid och vårt samhällsansvar. Med cirka 21000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet. 

Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Pressansvarig 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation