Gå direkt till innehåll
Kan smarta sensorer och 5G ge fler OS-medaljer - det undersöker Sveriges Olympiska Akademi och Telia

Pressmeddelande -

Kan smarta sensorer och 5G ge fler OS-medaljer - det undersöker Sveriges Olympiska Akademi och Telia

Sensorer som ger individuell feedback i realtid så att idrottsutövare kan korrigera sin teknik för optimalt resultat blir snart vardag, genom ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Akademi och Telia. Genom att digitalisera idrotten med hjälp av IoT-lösningar och kommande 5G-teknik ligger siktet på fler OS-medaljer.

Inom idrott brukar teknik syfta till rätt typ av stegisättning, det perfekta roddtaget eller avstampet. Genom nya tekniska lösningar skapas nya förutsättningar till individanpassning och förbättring. Inom häcklöpning är nyckeln till ett lyckat lopp snabb markkontakt efter häckpassage. En sensor i skon kan ge direkt svar på om foten sattes i tillräckligt snabbt. Realtidsfeedback kräver ett snabbt nät som överför dataflöden med minimal responstid. För att genomföra detta kommer Telia tillsammans med SOA att utveckla sensorlösningar med nya IoT-plattformar och kommande 5G-teknik.

Sensortekniken har tidigare testats i ett projekt med statens forskningsinstitut RISE och KTH där kanoter utrustades med sensorer som känner av acceleration och inbromsning. Samma princip har testats inom segling där seglarna får direkt svar på fartändringar och om de rör sig på smartaste sättet när de till exempel kryssar.

- Tidigare har man gjort videoanalyser för att hitta förbättringspotential, men att påverka muskelminnet den vägen är lättare sagt än gjort. Med realtidsfeedback när man tränar kan små korrigeringar snabbt testas för att lära in en individanpassad teknik och optimera resultatet, säger Stefan Lindeberg, verksamhetsledare för Sveriges Olympiska Akademi, SOA.

De nya digitala verktygen kan ge fler rätt förutsättningar till individanpassad, mer effektiv och roligare träning redan inom ungdomsidrotten. Ambitionen är att SOA och Telia tillsammans ska ta steget från testmiljö till träningens vardag och på så sätt skapa möjligheter för fler att satsa på idrott och hälsa vilket förhoppningsvis leder till fler OS-medaljer.

- Det är kul att vi rott det här samarbetet i hamn. Både för utveckling av idrotten men också för att bryta nya mark inom IoT. De lärdomar vi får i dessa partnerskap där vi utvecklar IoT-tjänster med 5G-redo teknik ger oss en plattform som framåt kan appliceras på andra idrotter, men också andra lösningar i samhället och industrin, säger Mats Lundbäck, CTO Telia

SOA, Sveriges Olympiska Akademi är bildad av Sveriges Olympiska Kommitté, KTH, Karolinska Institutet och Handelshögskolan. De bidrar till en unik brygga mellan idrott och forskning och till att kunnande inom sensorteknik, Life Science och innovationsprocesser förs ihop. För utvecklingen av IoT-plattformar och leverans av konnektivitet föll valet på Telia som samarbetspartner.

OM 5G

Det är femte generationens mobilnät. Jämfört med 4G så är 5G snabbare, har lägre fördröjning, högre tillförlitlighet och klarar av att hantera fler uppkopplade enheter på samma gång. Det öppnar upp för helt nya användningsområden inom företagande, viktiga samhällsfunktioner och i vardagen.

Sommaren 2018 startade Telia ett 5G-partnerprogram som tillhandahåller en innovationsmiljö med möjlighet att utforska de tekniska och affärsmässiga möjligheterna med 5G innan en kommersiell lansering under år 2020. Hittills är Volvo Construction Equipment, Einride, Tieto och Mittuniversitetet med i partnerprogrammet. Utöver partnerprogrammet så samarbetar Telia med Kungliga Tekniska Högskolan, initiativet Umeå 5G och Luleå Tekniska Universitet kring 5G. 

Vid frågor kontakta:
Telias pressavdelning: 0771-77 58 30
Svenska Olympiska Akademin: Stefan Lindeberg, 070 58 28 656, stefan.lindeberg@sok.se

Ämnen


Vi är Telia. Den nya generationens telekomföretag. 
Våra 6.700 kollegor möter miljontals kunder varje dag i ett av världens mest uppkopplade länder. Vi är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. För att ge människor tillgång till alla nya spännande tjänster satsar vi miljarder på att bygga det digitala samhället, vi bygger Framtidens nät. Vi har bestämt oss för att förändra it-och telekomindustrin och föra världen närmare våra kunder. Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Pressansvarig Telia Sverige 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Presschef Telia Sverige 0771-77 58 30

William Fröding

Presskontakt Pressansvarig Telia Sverige 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Det är Telia.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation