Gå direkt till innehåll
Telia och Mittuniversitetet inviger Norrlands första 5G-nät

Pressmeddelande -

Telia och Mittuniversitetet inviger Norrlands första 5G-nät

Fokus på samarbetet är att utforska industriella tillämpningar av 5G, AI och Internet of Things – IoT. Målet är att accelerera forskningen inom fjärrstyrda och autonoma fordon i industrin och i skogsbruket.

Nätet på Mittuniversitetet är en permanent installation och utgör en viktig byggsten för att utveckla 5G-tekniken inom ramen för Telias 5G-partnerprogram. Programmet tillhandahåller en innovationsmiljö där partners ges möjlighet att utforska de tekniska och affärsmässiga möjligheterna med 5G. På så vis vill Telia bidra till att tekniken tas tillvara på bästa sätt när 5G lanseras kommersiellt i Sverige under 2020.

– Det här är en unik möjlighet att få utforska industriella tillämpningar av 5G, AI, och IoT tillsammans med Mittuniversitetet. Genom att skapa nya applikationer i en dynamisk testmiljö kan storföretag, entreprenörer, forskare och studenter i samarbete bidra till att Sverige ligger i framkant när 5G rullas ut kommersiellt, säger Mats Lundbäck, Teknisk chef på Telia Sverige.

Västernorrland, med sin starka industri är väl positionerat för att skapa framtidens 5G-lösningar. I nätet som lanseras kommer Mittuniversitetets forskare och studenter tillsammans med storföretag och entreprenörer utveckla framtidens trådlösa kommunikation i industrin. I samband med att Telia och Mittuniversitetet lanserar Sveriges tredje 5G-nät lanserar RISE ICT, en division inom det statliga forskningsinstitutet RISE Research Institutes of Sweden, ett nytt kontor i Sundsvall.

– Det här är två viktiga milstolpar både för oss på Mittuniversitetet och regionen. Det ger oss möjlighet att ytterligare stärka vår position inom forskning av AI och Internet of Things för ett smartare samhälle och industri. 5G-nätet i kombination med RISE etableringen stärker våra forskningsprogram inom industriell IoT och inom system för miljömätningar, säger Mattias O’Nils, professor och ledare på forskningscentret STC - Sensible Things that Communicate.

Ämnen


I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår framtid och vårt samhällsansvar. Med 20 000 medarbetare i nio länder, varav 6400 kollegor iSverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet.
Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Press & PR-ansvarig 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation