Gå direkt till innehåll
Fjärrstyrda hjullastare testas när Volvo CE får Sveriges första 5G-nät för industrin

Pressmeddelande -

Fjärrstyrda hjullastare testas när Volvo CE får Sveriges första 5G-nät för industrin

Idag inviger Telia, Ericsson och Volvo Construction Equipment Sveriges första 5G-nät för industriellt användande på Volvo CE:s anläggning i Eskilstuna. Därmed blir Volvo CE en av de första i världen med att använda 5G-teknik för att testa fjärrstyrda maskiner och autonoma lösningar. Ambitionen är att lärdomar från 5G-samarbetet ska kunna bidra till effektiviseringar inom industrin men även en mer hållbar värld.

5G-nätet kommer att användas vid Volvo CE:s forsknings- och utvecklingsanläggning i Eskilstuna för att vidareutveckla lösningar för fjärrstyrning av anläggningsmaskiner samt helt automatiserade flöden. Men även för att fördjupa kunskapen om hur uppkopplade maskiner kan skapa mervärde för kunden.

- Vi märker att industrins intresse för 5G är stort. Automatisering av hela flöden möjliggör nya arbetssätt och stora effektivitetsvinster. Men för att koppla upp verksamhetskritiska maskiner och fordon så behövs en lösning som kan hantera massiva datamängder och en garanterad uppkoppling. Det är vad 5G möjliggör. Och jag är stolt över att vi tillsammans med våra partners har ledartröjan för att ta 5G till Sverige, säger Anders Olsson, vd Telia Sverige.

Även i automatiserade system så kommer människor då och då att behöva gå in och styra. Dagens fjärrstyrningsteknik ger en fördröjning vilket gör det svårt att styra med någon hastighet eller precision. Med 5G blir fjärrstyrning enklare och säkrare.

- Med extremt korta svarstider och datakapacitet samt hög tillförlitlighet i mobilnäten, kan nu kommersiell och standardiserad 5G-teknik användas för att till exempel fjärrstyra tunga maskiner i realtid. Detta öppnar dörren för nya möjligheter som ökad effektivitet, reducerad kostnad eller minimera risker i farliga miljöer. 5G hjälper oss att skapa ett säkrare, effektivare och hållbart samhälle. Tillsammans med Telia och Volvo CE gör vi nu detta till verklighet hos Volvo CE i Eskilstuna. 5G-tekniken är redo för världen, säger Magnus Frodigh, forskningschef Ericsson.

Volvo CE, Telia och Ericsson samarbetar sedan tidigare för att med den senaste tekniken bidra till en säkrare och effektivare gruvdrift och sommaren 2018 gick Volvo CE med i Telias 5G-partnerprogram. Lärdomarna från testerna i Eskilstuna hoppas Volvo CE kunna applicera i sin globala verksamhet.

- Testerna sker lokalt i Eskilstuna, men vår verksamhet här verkar globalt. Uppkopplade maskiner och autonoma system är framtiden. Det kan ge våra kunder effektivare produktion, logistik, större flexibilitet, och säkrare arbetsmiljö. Genom att minimera de potentiella säkerhetsriskerna och den driftavbrottstid som är förknippad med verksamheter som gruvbrytning kan vi komma närmare vår strävan om noll utsläpp, noll olyckor och noll oplanerade stopp. Det ska bli spännande att se hur långt 5G kan hjälpa oss på denna resa, säger Melker Jernberg, VD Volvo Construction Equipment.

OM 5G

Det är femte generationens mobilnät. Jämfört med 4G så är 5G snabbare, har lägre fördröjning, högre tillförlitlighet och klarar av att hantera fler uppkopplade enheter på samma gång. Det öppnar upp för helt nya användningsområden inom industri, viktiga samhällsfunktioner och i vardagen.

Sommaren 2018 startade Telia ett 5G-partnerprogram som tillhandahåller en innovationsmiljö med möjlighet att utforska de tekniska och affärsmässiga möjligheterna med 5G innan en kommersiell lansering under år 2020. Hittills är Volvo Construction Equipment, Einride, Tieto och Mittuniversitetet med i partnerprogrammet, där Ericsson är med som teknikpartner. Utöver partnerprogrammet så samarbetar Telia med Kungliga Tekniska Högskolan, initiativet Umeå 5G, Luleå Tekniska Universitet och Sveriges Olympiska Akademi kring 5G.

Ämnen


Vi är Telia. Den nya generationens telekomföretag. 
Våra 6.700 kundbesatta kollegor möter miljontals kunder varje dag i ett av världens mest uppkopplade länder. Vi är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. För att ge människor tillgång till alla nya spännande tjänster satsar vi miljarder på att bygga det digitala samhället, vi bygger Framtidens nät. Vi har bestämt oss för att förändra it-och telekomindustrin och föra världen närmare våra kunder. Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Pressansvarig 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation