Gå direkt till innehåll
NCC arbetar idag aktivt med flera olika digitala satsningar
NCC arbetar idag aktivt med flera olika digitala satsningar

Pressmeddelande -

Telia levererar helhetslösning för digital infrastruktur till NCC i Norden

Telia och dotterbolaget Telia Cygate har fått i uppdrag av NCC, ett av Nordens ledande byggföretag, att leverera en helhetslösning för viktiga delar av dess digitala infrastruktur i Norden, vilket inkluderar kommunikationstjänster och datanät i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Lösningen levereras som en tjänst och i avtalet som sträcker sig över 5 (datanät) respektive 3 år (kommunikationstjänster) ingår löpande förvaltning och utveckling.

I affären med NCC ingår flera viktiga kommunikationstjänster som mobiltelefoni för hela verksamheten och möjligheten att leverera en molnbaserad växellösning (Touchpoint Plus). Dotterbolaget Telia Cygate kommer att ansvara för leverans, drift och utveckling av både centrala (WAN) och lokala (LAN) datanät som bygger på de senaste teknikstandarderna som SD-WAN - skalbara, kostnadseffektiva och flexibla lösningar som snabbt kan anpassas för att koppla upp nya system och digitala tjänster i hela verksamheten – som på byggarbetsplatser där en kombination av fiber, 4G och 5G kommer att användas som uppkopplingsmetod.

NCC arbetar idag aktivt med flera olika digitala satsningar, som att skapa digitala modeller av hela byggprojekt, använda AI-teknik för digitala skyddsbarriärer på byggarbetsplatser eller drönare och robothundar som samlar in data och inspekterar svårtillgängliga utrymmen. Men det handlar även om att göra det enklare för medarbetare att få tillgång till rätt information och data, oavsett plats, via enklare verktyg i mobiler enheter. Målet med dessa satsningar är att både skapa en effektivare och mer hållbar verksamhet, samt en tryggare arbetsmiljö.

– På NCC ska vi alltid kunna ha omedelbar och snabb tillgång till våra system och vår data. Med Telia kommer till exempel beställning och leverans av nätverk till våra byggarbetsplatser att bli enklare och mer förutsägbar än idag, Samtliga nordiska teleoperatörer har varit med i upphandlingen, men ingen kunde matcha Telias kombination av pris och prestanda, säger Kari Kulotie, Chief Information Officer (CIO) på NCC.

En förutsättning för fortsatt digitalisering är en modern IT-miljö och en robust och säker digital infrastruktur med snabbt och pålitligt bredband för hela verksamheten, då även för byggarbetsplatser.

– Ny teknik skapar enormt spännande möjligheter för byggbranschen och här känns det verkligen som NCC visar framfötterna. De utvecklar målmedvetet nya digitala lösningar för att lösa riktiga utmaningar i vardagen. Jag är stolt och ödmjuk över det förtroende vi nu fått av NCC för att förvalta och utveckla en så viktig del av deras digitala infrastruktur och bidra till en bättre uppkopplad verksamhet, säger Tobias Larsson, chef för Telias företagsaffär.

Ämnen

Kategorier


Om Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 21 000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Press & PR-ansvarig 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation