Gå direkt till innehåll
Telia först i Sverige med rikstäckande nät för sakernas internet – Narrowband IoT

Pressmeddelande -

Telia först i Sverige med rikstäckande nät för sakernas internet – Narrowband IoT

Idag öppnar Telias första och rikstäckande nät, Narrowband Internet of Things (NB-IoT), för dagens och framtidens uppkopplade saker. Enligt Internet of Things forecast 2018 kommer det att finnas runt 30 miljarder uppkopplade saker i världen år 2022 och den globala IoT-marknaden omsätta nästan 500 miljarder dollar år 2020. Med det nya NB-IoT-nätetskapas helt nya möjligheter att utveckla tjänster och lösningar för den uppkopplade och smarta framtiden.

Idag kopplas allt från mobiltelefoner, klockor, bilar, självkörande bussar och stora samhällskritiska företagslösningar upp via 2G-, 3G- och 4G-teknik. NB-IoT har bättre täckning än dagens nät och strömförsörjningen ersätts av batterier med kapacitet i över tio år. Det gör att uppkopplade enheter nu kan monteras på platser som tidigare saknade täckning eller var svåra att underhålla regelbundet, till exempel långt under jord eller i fjällvärlden, vilket öppnar upp för helt nya lösningar och funktioner.

IoT-lösningar kommer att vara enormt viktiga för det digitaliserade samhället. Det sparar inte bara pengar och miljö. Det kan rädda liv. Om olyckan är framme kan man exempelvis via stadens kontrollrum ge räddningstjänsten fri lejd till olycksplatsen genom att ställa om rödljusen, stänga av elen till huset vid brand och se vilken vattenpost i närheten som har bäst tryck. Samtidigt kan boende underrättas via sms och mejl, säger Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef på Telia.

Det nya IoT-nätet bygger på 4G-nätet vilket gör att det har mycket gott skydd mot störningar från andra tekniker. Tekniken är framtidssäkrad med global standard, precis som 2G, 3G och 4G. Nätet har en täckning på mer än 99.9% av Sveriges befolkning och över 95% av Sveriges yta och kommer att ha en datahastighet på 200kbps.

- Tillsammans med våra samarbetspartners skapar vi helt nya möjligheter för det smarta samhället. Vi har precis inlett samarbete med Kraftringen där vi via NB- IoT samlar in data från fjärrvärme, vatten,-gas och elmätare från platser där det tidigare inte varit tekniskt eller kostnadsmässigt möjligt. Det ger energibolagen möjlighet att till exempel snabbt upptäcka vattenläckor under jord, som annars skulle riskera att fortgå och resultera i både slöseri med dricksvatten och skador på kringliggande infrastruktur, fortsätter Magnus Leonhardt.

Det nya NB-IoT-nätet har testats det senaste året på flera ställen i Sverige, bland annat i Västerås av Mälarenergi och i Lund inom ramen för innovationsprojektet Future By Lund.

Ämnen


Vi är Telia. Den nya generationens telekomföretag. 
Våra 6.700 kundbesatta kollegor möter miljontals kunder varje dag i ett av världens mest uppkopplade länder. Vi är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. För att ge människor tillgång till alla nya spännande tjänster satsar vi miljarder på att bygga det digitala samhället, vi bygger Framtidens nät. Vi har bestämt oss för att förändra it-och telekomindustrin och föra världen närmare våra kunder. Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Pressansvarig Telia Sverige 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Presschef Telia Sverige 0771-77 58 30
William Fröding

William Fröding

Presskontakt Pressansvarig Telia Sverige 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Telia och FM Mattsson i innovationsprojekt kring framtidens vattenleveranser

Telia och FM Mattsson i innovationsprojekt kring framtidens vattenleveranser

Telia och FM Mattsson har genomfört ett innovationsprojekt för att utforska digitaliseringens möjligheter med uppkopplade blandare för publika miljöer, ex. sjukhus och simhallar. Datan kan förutom att optimera vatten- och energiförbrukningen även vara till stor hjälp vid planering av underhåll och byggnaders utformning. Ett bra exempel på hur man kan bidra till smartare och mer hållbara samhällen.

Illustration: Telia. Den smarta staden kopplas ihop genom ”internet of things” som innebär att elektronik kan styras eller utbyta data över nätet.

​Stockholm Exergi och Telia i samarbete för effektivare energisystem i smarta fastigheter

Stockholm Exergi inleder strategiskt samarbete med Telia kring smarta fastigheter. Första steget handlar om att uppgradera tekniken i tusentals fastigheter och förbättra styrningen av fjärrvärme för stockholmarna och skapa en plattform för nya produkter och tjänster. Under tre år ska 9 000 fastigheter kopplas upp via smarta IoT (Internet of Things)-enheter för säker och jämn leverans av värme.

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Det är Telia.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation