Gå direkt till innehåll
Milstolpe i Telias miljardsatsning: Hälften av Sveriges befolkning har tillgång till 5G

Pressmeddelande -

Milstolpe i Telias miljardsatsning: Hälften av Sveriges befolkning har tillgång till 5G

Innan året stängs står det klart att Telias 5G-nät nu når 50 procent av Sveriges befolkning, samtidigt blir Kiruna tätort nummer 100 med publikt 5G-nät. Boendes i Gotland, Skåne respektive Örebro län är de som har störst tillgång till 5G. Med 5G får människor och företagare i Sverige helt nya förutsättningar, då den nya klimatsmarta tekniken är säkrare, snabbare och mer pålitlig och lägger grunden för en väl fungerande digital ekonomi.

I december 2022, när Telia når halvtid i arbetet med 5G-utrullning står det klart att 5G-nätet nu når 50 procent av Sveriges befolkning, samtidigt nås en annan viktig milstolpe i Telias enorma nätsatsning när Kiruna blir tätort nummer 100 med publikt 5G-nät.

– Vi har nått en viktig milstolpe i vår miljardsatsning när vi nu når 50 procent av Sveriges befolkning samtidigt som vi tänder publikt 5G-nät i tätort nummer 100. Genom 5G möjliggör vi innovationer, upplevelser och tjänster som innebär faktiska förändringar i människors liv och vardag. Hastigheten, den mängd data och antalet uppkopplade enheter som kan hanteras samtidigt i nätet gör att vi kan erbjuda nya och bättre lösningar i allt från smarta och hållbara hem till smarta städer, säger Staffan Åkesson, teknisk chef för Telia Sverige.

Ofta ligger fokus på vilka möjligheter 5G kan ge i framtiden - såsom självkörande bussar i kollektivtrafiken, helt nya spelupplevelser i mobilen eller tillgång till vård oavsett var du befinner dig - men 5G handlar inte bara om vad som kan bli möjligt i framtiden, det handlar också om vilka möjligheter 5G kan ge människor och företag redan idag.

– Med 5G-tekniken kan konsumenter få tillgång till insikter och data i realtid och därmed få större inflytande och kontroll över sin ekonomi och vardag, genom att exempelvis realtidsbevaka elpriser och justera temperaturen inomhus. 5G kommer att ge fler människor och företag möjlighet att löpande påverka och anpassa sig i takt med omvärlden och de ekonomiska utmaningar vi står inför, säger Staffan Åkesson.

Topp 3: Sveriges mest 5G-uppkopplade län
1. Gotland 94 %

2. Skåne 87 %

3. Örebro 75 %

Snabbfakta om 5G

  • 5G i det ultrasnabba 3,6 GHz-frekvensbandet är nu tillgängligt i mer än 100 tätorter.
  • Över 3 500 antenner på totalt cirka 1200 platser säkerställer att fler och fler kan använda höghastighets 5G.
  • 10 000 antenner med 5G i Telias mobilnät.
  • Vilket innebär 50 procent av Sveriges befolkning redan idag kan använda 5G.

Listan över orter och områden som idag får uppleva 5G-hastigheter hittar du på Telias täckningskartor.

Samtidigt som 5G byggs ut passar vi på att modernisera och förbättra 4G-nätet med fördubblad kapacitet för att kunna erbjuda snabbare och bättre uppkoppling på fler ställen. Telias 5G-utrullning fortsätter med full kraft med målet inställt på att 5G-nät ska nå mer än 90 % av Sveriges befolkning senast 2023.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 21 000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Pressansvarig 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation