Gå direkt till innehåll
Miljoner svenskar ställer om till en digital jul

Pressmeddelande -

Miljoner svenskar ställer om till en digital jul

Svenskarna står inför en annorlunda julhelg med hårda restriktioner. Enligt en helt färsk SIFO-undersökning från Telia planerar var tredje svensk, främst de äldre, att fira julen digitalt med familj och vänner. Julbordet och julklappsöppningen är de viktigaste stunderna att dela och helst via videosamtal och mobilen

Nio av tio svenskar brukar fira jul med släkt och vänner. Men en helt ny SIFO-undersökning från Telia bekräftar att hälften kommer fira annorlunda i år. Fyra av tio kommer att begränsa firandet till det egna hushållet och var tredje svensk planerar att dela jultraditionerna digitalt istället, där cirka sex av tio uppger att de tänker använda sig av videosamtal. Betydligt fler äldre planerar att ställa om, fyra av tio i åldrarna 56 till 79 år, jämfört med bara tre av tio mellan 16 och 34 år.

- Julhelgen är för många en viktig tid och möjlighet att umgås ännu mer med familjen. Det är så klart tråkigt att vi inte kan ses som vanligt i år, men det syns tydligt att vi inte tänker ställa in julen – vi ställer om. Att de äldre dessutom är de största initiativtagarna att ta hjälp av tekniken är helt fantastiskt, säger Henrik Lönnevi, chef för konsumentaffären.

Sju av tio av de tillfrågade har redan tekniken på plats för att kunna fira en digital jul. Två av tio känner oro för att det inte ska fungera eller så saknar deras släktingar utrustning. Undersökningen visar också att nästan hälften av alla som tänker fira digitalt kommer att dela julfirandet via mobilen, där julbordet och julklappsöppningen ses som de viktigaste tillfällena för gemenskap även på distans.

- Tack vare tekniken och lite kreativitet finns många sätt att fira mer tillsammans. Låt rimstugan eller julbaket med mormor ske via video, släpp in tomten på surfplattan, sätt mobilen intill julskinkan på bordet eller låt chatten rulla med kusinerna under Kalle Anka. Saknar någon i familjen en smart telefon kan de delta via vanligt samtal, men glöm inte att slå på högtalaren så alla hör, säger Henrik Lönnevi.

Av undersökningen framgår också att hälften av svenskarna kommer att handla julklappar på nätet, jämfört med tre av tio som planerar att köpa i butik

Fira digitalt eller inte:

35 procent firar digitalt

41 procent firar inte digitalt

24 procent vet ännu inte hur de ska göra

Ensam eller tillsammans:

41 procent firar tillsammans med familj/släkt/vänner

40 procent firar med det egna hushållet.

4 procent firar ensamma

2 procent kommer inte att fira jul

Topplistan för de viktigaste tillfällena att dela:

Julbordet (16%)

Julklappsöppningen (16%)

Julfika (10%)

Julaftonsmorgon (8%)

Uppesittarkvällen (5%)

Videosamtal populärare än röstsamtal:

Videosamtal som ex. Facetime, Teams, Zoom (59%)

Vanliga röstsamtal (24%)

Via mobilen (46%)

Via surfplatta (19%)

Via datorn (19%)


Om undersökningen
Kantar Sifo har på uppdrag av Telia genomfört en riksrepresentativ undersökning med 1 141 personer i åldrarna 16–79 år under perioden 2–4 december 2020. 

Ämnen

Kategorier


Om Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår framtid och vårt samhällsansvar. Med cirka 21000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet. 

Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Tv från Telia en tittarsuccé – vinner SKI för sjätte året i rad

Tv från Telia en tittarsuccé – vinner SKI för sjätte året i rad

I tider där underhållning är viktigare än någonsin tar Telias tv-tjänst hem sin sjätte raka vinst i årets SKI, Svenskt kvalitetsindex. Här rankas tv-aktörer utifrån kundnöjdhet och det står klart att innehåll, enkelhet och kvalitet är avgörande för tittarnas upplevelse. Enligt Telias egna data har kunderna också tittat på mer tv i år. Samtidigt har streaming via Telia Play skjutit i höjden.

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation