Pressmeddelande -
Distansmonitorering i Västra Götalandsregionen genom Telia
Västra Götalandsregionen har tecknat avtal med Telia om tjänst för distansmonitorering. 150 patienters mätvärden och självuppskattningar skickas direkt till ansvarig vårdgivare så att försämringar kan upptäckas snabbare och behandling anpassas i god tid.
Telia vann Västra Götalandsregionens upphandling att leverera distansmonitorering för regionens patienter. Tjänsten ska testas av cirka 150 patienter under ett år. Pilotprojektet kommer prova nya arbetssätt och öka kunskapen både bland vårdgivare och patienter. Distansmonitorering syftar till att stärka patienternas egenvård, delaktighet i sin vård och upplevelse av trygghet samt effektivare användning av vårdens befintliga resurser.
Efter pilotprojektet ska Västra Götalandsregionens framtida egenmonitoreringstjänst kunna användas för olika patientgrupper och diagnoser. Fokus i projektet kommer att vara på patienter med hjärtsvikt som behandlas både inom primär- och specialistvården samt patienter med flera diagnoser som behandlas inom primärvården.
-Vi vet att pilotprojektet kommer att vända sig till många äldre där Västra Götalandsregionen har som målsättning att lära sig mycket om vad som skapar frågor och utmaningar i genomförandet av distansmonitorering för den här patientgruppen. Vi är mycket glada att vi på Telia kan bidra med vår tjänst, Telia Health Monitoring som möjliggör vård på distans. Med distansmonitorering ges patienterna möjlighet till vård i hemmet och onödiga fysiska besök och inläggningar på vårdinrättningar kan undvikas, menar Nina Bake, Head of Digital Health på Telia
De 150 patienter som ingår i pilotprojektet lånar mätutrustning som de kopplar till en mobiltelefon eller surfplatta med internetuppkoppling och mobilt Bank-ID. Värden som mäts är patientens blodtryck, vikt, syremättnad, puls och antal steg per dag. Med hjälp av Telias digitala teknik skickas mätvärdena direkt till ansvarig vårdgivare samtidigt som patienten själv kan följa sina värden via sin mobiltelefon eller surfplatta. Om ett mätvärde över- eller understiger de på förhand uppsatta tröskelvärdena, kommer systemet att skicka en varning till vårdpersonalen som fattar beslut om lämplig åtgärd och kontaktar patienten.
Pilotprojektet startar nu under våren och de verksamheter som ingår i piloten är Östra sjukhuset, Södra Älvsborgs sjukhus, Skaraborgs sjukhus, Angereds Närsjukhus och Närhälsan i Boråsområdet
Ämnen
Om Telia
I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår framtid och vårt samhällsansvar. Med cirka 21000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet.
Läs mer på www.telia.se