Gå direkt till innehåll
ABB Power Grids gör sig redo för 5G tillsammans med Telia, Ericsson och AFRY

Pressmeddelande -

ABB Power Grids gör sig redo för 5G tillsammans med Telia, Ericsson och AFRY

ABB Power Grids transformatorfabrik i Ludvika kopplar nu upp produktionsmiljön med ett eget 5G-redo mobilnät från Telia och Ericsson.

ABB Powergrids fabrik i Ludvika som tillverkar lindningskopplare, en viktig beståndsdel i en transformator, har installerat ett eget mobilnät. Nätet levereras av Telia och Ericsson i samarbete med AFRY (f.d. ÅF Pöyry) som är experter på industri, nätverk och 5G-teknik. I fabriken har bland annat trådlösa momentdragare, som kräver pålitlig och robust data, kopplats upp vilket ger maskinoperatören tillförlitlig realtidsdata och därmed fullständig kontroll på antalet momentdragningar vilket säkerställer kvaliteten på lindningskopplaren. Målet är även att uppgradera det befintliga mobilnätet med 5G-teknik vilket innebär snabbare överföringshastigheter, kortare svarstider och mer kapacitet i nätet, viktigt när fler kritiska system och maskiner kopplas upp.

- Med sitt helt egna mobilnät får ABB Power Grids nu tillgång till en robust och säker infrastruktur för all den kritiska data som flödar mellan olika system i en uppkopplad fabrik. Det blir också en plattform för innovation där de kan testa nya tekniker med fler partners och vi för nu en dialog kring hur vi kan koppla upp en större del av produktionen för att ta digitaliseringsarbetet till nästa nivå, säger Magnus Leonhardt, innovations- och affärsutvecklingschef på Telia Sverige.

Projektet är en del av ABB Power Grids pågående digitaliseringsarbete och man arbetar för att integrera fler digitala lösningar i fabriken för att optimera och effektivisera produktionen ytterligare.

-Vi tittar bland annat på att fjärrstyra olika processer, vilket gynnar oss ur ett säkerhets- effektivitets- och kvalitetsperspektiv. Ett annat exempel är optimering och distansövervakning av våra torkanläggningar som i princip är igång 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan och därmed kräver en viss övervakning, säger Tobias Hansson, Platschef på ABB Power Grids i Ludvika och Europachef för Power Transformers. För oss är det viktigt att hela tiden ligga i framkant, vi har under mer än 100 år tagit fram innovationer som förändrat världen, därför tycker jag att det är centralt att vi även vågar satsa på ny teknik som finns tillgänglig för att utveckla vår egen verksamhet.

-5G skapar helt nya förutsättningar för industrin. Genom att installera den senaste mobilteknologin i produktionen har ABB Power Grids fått en snabb, robust lösning med realtidsdata som inte läcker utanför området, vilket var en grundförutsättning för en säker dataanalys, säger Erik Josefsson, Head of Advanced Industries på Ericsson.

Tekniken som installeras i fabriken gör det möjligt att samla in mer kunskap om produkterna under produktion, upptäcka fel i ett tidigare skede samt ger större transparens och spårbarhet. På sikt kommer tekniken möjliggöra en ökad automatisering samt användning av machine-learning och AI-applikationer, vilket inte är möjligt med traditionell teknik.

Ämnen


Om Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår framtid och vårt samhällsansvar. Med cirka 21000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet. 

Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Press & PR-ansvarig 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation