Gå direkt till innehåll
Telia kopplar upp Rikshem för smartare fastighetsförvaltning

Pressmeddelande -

Telia kopplar upp Rikshem för smartare fastighetsförvaltning

Telia har tecknat avtal med Rikshem som kommunikationsoperatör av öppet nät med bredband, TV och telefoni och blir samarbetspartner till Rikshem för utveckling av tjänster inom Internet of Things. Rikshem kommer att koppla upp sina fastigheter och 30 000 lägenheter mot Telias IoT-plattform för smarta fastigheter. Den nya lösningen innebär att Rikshem kommer att kunna erbjuda nästa generations tjänster som bidrar till en effektivare och mer hållbar fastighetsförvaltning. Avtalet är på tolv år.

Rikshem är ett av Sveriges största fastighetsbolag för privatpersoner med fastigheter över hela Sverige. Genom att koppla upp och integrera sina fastigheters IT- och fastighetssystem mot Telias IoT-plattform kan Rikshem få en samlad digital överblick av hela sitt bestånd. Med hjälp av den nya plattformen kan Rikshem monitorera och analysera fastigheternas digitala system för att kunna effektivisera drift, energianvändning samt få insikter om proaktivt underhållsbehov.

– Genom avtalet med Telia gör vi framtidens uppkopplade bestånd möjligt. När vi kopplar upp fastigheterna får vi bland annat effektivare drift och möjlighet att minska energianvändningen i fastigheterna samtidigt som vi på sikt kan skapa nya möjligheter för våra hyresgäster genom olika tjänster för hemmet. Dessutom ser vi i våra undersökningar att bra uppkoppling är en av de saker som hyresgästerna prioriterar högst i sitt boende och nu ger vi våra hyresgäster en framtidssäkrad lösning, säger Petter Jurdell, chef affärs- och hållbarhetsutveckling på Rikshem.

– Vi är mycket stolta över avtalet med Rikshem. Det är fantastiskt roligt med den här typen av samarbeten, där vi ser så konkreta resultat genom ny och innovativ teknik. Det öppnar dessutom upp för helt nya användningsområden för att förbättra för Rikshem och deras hyresgäster, säger Björn Hansen, Head of IoT, Division X, Telia Company.

Det långa avtalet är unikt i sitt slag med öppet nät med Sveriges bästa utbud av bredband och TV. Avtalet öppnar samtidigt upp för många nya användningsområden för Rikshem och deras hyresgäster i syfte att förvalta fastigheterna på ett mer hållbart och effektivt sätt. Ett exempel är proaktiv och smartare styrning av värmen i lägenheterna för att skapa mer komfort för de boende.

Ämnen


I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår framtid och vårt samhällsansvar. Med 20 000 medarbetare i nio länder, varav 6400 kollegor iSverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet.
Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Press & PR-ansvarig 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation