Gå direkt till innehåll
​5G-redo mobilnät från Telia till Boliden Aitik

Pressmeddelande -

​5G-redo mobilnät från Telia till Boliden Aitik

Telia har fått i uppdrag att bygga och förvalta ett dedikerat lokalt 5G-redo mobilnät åt Boliden i Aitik, Sveriges största koppardagbrott, söder om Gällivare. Med det nya nätet möjliggörs på sikt övervakning och styrning av maskiner i gruvdriften. Målet är förbättra produktiviteten i verksamheten liksom arbetsmiljö och säkerhet.

Telia levererar en helhetslösning till Boliden med både radionät och core-nät (hjärnan i ett mobilnät) och står för löpande förvaltning och utveckling. Lösningen baseras på den senaste 4G-tekniken från Ericsson och kan uppgradera till 5G över tid. Telia och Boliden med partners som Ericsson har länge samarbetat för att utforska digitaliseringens möjligheter i gruvindustrin och var till exempel först i världen med att lansera ett 5G-nät i en underjordsgruva.

- Affären är en milstolpe i vårt samarbete med Boliden och för vår satsning på dedikerade nättjänster. Nu tar vi nästa viktiga steg och levererar ett fullskaligt dedikerat mobilnät med hög säkerhet och tillgänglighet som skapar förutsättningar för att Boliden ska kunna accelerera sin digitala resa och testa helt nya tekniker i en riktig produktionsmiljö, säger Tobias Larsson, chef för Telias företagsaffär.

När flera system i en process kopplas upp och automatiseras blir det lättare att identifiera olika moment som kan förbättras. Det går även att jobba mer proaktivt med underhåll av utrustning för att minimera olycksrisk och motverka störningar i produktionen. Automation kan också bidra till en säkrare och tryggare arbetsmiljö genom att personal kan flytta längre från maskinerna, i vissa fall ända till ett kontrollcenter.

För att kunna möta nya behov som kan uppstå i verksamheten tas även en mobil basstation i bruk. Boliden kan också välja till tjänster som små 5G-puckar för att förbättra inomhustäckning eller walkie-talkie funktionalitet i mobiltelefoner (push-to-talk) för att förbättra kommunikationsmöjligheterna mellan medarbetarna i gruvan. Den lösning Telia levererar till Boliden bygger på tjänsten Enterprise Mobile Network.

Om Aitik

Aitik, strax söder om Gällivare i Norrbotten, är Sveriges största koppardagbrott. Här bryts dygnet runt malmfyndigheter av kopparkis innehållandes koppar, guld och silver. Dagbrottet har länge varit en plats för innovation och där Boliden testar nya tekniska lösningar.

Arbetet i Aitik sker med några av världens största maskiner. Bland dem finns gruvtruckar som väger 570 ton med last, där bara hjulet är fyra meter i diameter och grävmaskiner som rymmer upp till 45 kubikmeter berg i skoporna. Maskinerna körs av nästan lika många kvinnor som män, vilket gör Aitik till en av världens mest jämställda gruvor. Koppar är samtidigt avgörande för elektrifieringen av samhället och Aitik är en av världens med klimateffektiva koppargruvor.

Ämnen

Kategorier


Om Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår framtid och vårt samhällsansvar. Med cirka 21000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet. 

Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Press & PR-ansvarig 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation