Gå direkt till innehåll
Telia lanserar Heating Optimization – en klimatsmart lösning som minskar fastigheters energiförbrukning med upp till 10 procent

Nyhet -

Telia lanserar Heating Optimization – en klimatsmart lösning som minskar fastigheters energiförbrukning med upp till 10 procent

I tider av rusande energipriser lanserar Telia och KTC Heating Optimization. En klimatsmart digital lösning som minskar energiförbrukningen, kostnader och miljöpåverkan för fastighetsägare utan att tumma på boendes komfort.

Enligt Naturvårdsverket står svenska fastigheter idag för 40 procent av vår energiförbrukning och 20 procent av utsläppen av växthusgaser. Nu när högre energipriser är ett faktum finns en bred enighet om att energiförbrukningen måste minskas, något som även var på agendan vid FN:s största årliga sammankomst om klimatåtgärder, COP 27.

Det är också ett prioriterat område för Telia som under en längre tid har utvecklat lösningar för smarta fastigheter och tjänster för att optimera energiförbrukningen i fastigheter. Genom ett brett utbud av IoT-lösningar förses fastighetsägare med realtidsdata från sina byggnader, vilket ger värdefulla insikter och möjliggör databaserade beslut. Telias IoT-lösningar har uppskattningsvis minskat energiförbrukningen med 800 GWh förra året, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för 90 000 hushåll i Sverige.

Den nya lösningen Heating Optimization använder trådlösa sensorer uppkopplade med tekniken Narrowband-IoT (NB-IoT) som placeras inne i byggnaden för att mäta temperatur och luftfuktighet. Insamlade temperaturdata används sedan för att justera inomhusklimatet, till skillnad från traditionell metod som bygger på klimatförhållanden utomhus. Tidigare har detta tillvägagångssätt ansetts vara komplext och dyrt, men med Telias mobilnät och teknik skapas nu nya och bättre möjligheter.

- KTC har jobbat med energioptimering i 40 år. Nu har vi tillsammans kombinerat deras teknik och erfarenhet med vår. Heating Optimization minskar energiförbrukning, kostnader och miljöpåverkan genom tillförlitlig och säker uppkoppling med automatisk styrning av värmen från fjärrvärmesystem. Genom temperaturdata i realtid från NB-IoT-sensorer inomhus sker en optimering av både energiförbrukning och inomhusklimat, säger Rikard Skogberg, produktansvarig för Smart Buildings på Telia.

- På KTC ser vi samarbetet med Telia som ett viktigt steg i arbetet för fler energieffektiva fastigheter och att påskynda övergången till förnybar energi. Att använda det mobila nätverket för att samla in data från trådlösa NB-IoT-sensorer skapar möjligheter som tidigare inte var ekonomiskt lönsamma, vilket gör det mycket lättare att optimera energiförbrukningen i fastigheter”, säger KTC:s vd Björn Hanell.

Klicka här för att läsa mer om Heating Optimization.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation