Gå direkt till innehåll
Stormsommaren 2023: så mycket ökade svenskarna mobilsurfande

Nyhet -

Stormsommaren 2023: så mycket ökade svenskarna mobilsurfande

Från het till ostadig till storm. Enligt SMHI går sommaren 2023 till historien som sommaren som bytte karaktär, och det gjorde även svenskarnas surfvanor. Enligt Telias mobildata ökade surfen med hela 21 procent i snitt jämfört med förra sommaren. Hallänningarna sommarsurfade mest i Telias nät med en rejäl peak första stormveckan på hela 44 procent.

Årets sommarväder var en mix av storm, åska, tropiska nätter och enligt SMHI slogs flera rekord runtom i landet vad gäller torka och storm. Det gjorde även svenskarnas surfvanor, som i snitt ökade med 21 procent mellan vecka 26 och 33, jämfört med samma period förra året och störst ökning står vecka 26 och 32 för på 23 respektive 25 procent. Först vecka 33 faller surfen rejält, då noteras endast 7 procents ökning.

- Det här var verkligen en sommar med tvära kast, och många familjer fick nog flytta in sitt semesterfirande när Hans parkerade över Sverige i början av augusti. Vi trodde den perioden skulle spegla en ökning i vår mobildata men till vår överraskning syns en stadig ökning största delen av sommaren. Dippen vecka 33 kan förklaras med att vardagen anlände, med såväl jobb- som skolstart, säger Oscar Karlsson, chef för konsumentaffären på Telia.

Hallänningar och Gävlebor sommarsurfade mest
Sett till regionala skillnader mellan vecka 26 och 33 jämfört med samma period 2022 blir det tydligt att vädret kan hänga samman med svenskarnas surfvanor. Telias analys visar att hallänningar med sina 28 procent stått för den största ökningen, tätt följt av invånare i Gävleborgs län som surfade 27 procent mer än förra sommaren. Även Skåne och Västernorrlands län ökade stort med 26 respektive 25 procent. Hallänningarna peakade surfen under stormveckan 32 med en ökning på hela 44 procent

- Ett så tydligt uppsving på sina håll tyder på att surfen var lite extra viktig när det stormade och regnade som mest. Det känns fint att vi kan tillgodogöra det behovet när det är lite tuffare på annat håll, avslutar Oscar Karlsson.

Här är hela listan med regioner och ökning av surf

Halland: 28%
Gävleborg: 27%
Skåne: 26%
Västernorrland: 25%
Jämtland: 24%
Västerbotten: 24%
Blekinge: 23%
Norrbotten: 22%
Kronoberg: 21%
Västra Götaland: 21%
Stockholm: 21%
Riket: 21%
Örebro: 20%
Dalarna: 19%
Södermanland: 18%
Uppsala: 18%
Värmland: 18%
Gotland: 18%
Jönköping: 17%
Östergötland: 16%
Västmanland: 16%
Kalmar: 16%

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Pressansvarig 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Staffan Åkesson, Teknisk chef Telia Sverige, Martin Pehrsson, Mobilnäts chef Telia Sverige, Hakan Ekmen, CEO Telecommunication på umlaut.

umlaut: Telia har det bästa och mest pålitliga mobilnätet i Sverige

För sjätte gången tar Telias mobilnät hem segern i det världsledande mätföretaget umlauts, (en del av Accenture), årliga och marknadens mest omfattande test av Sverige fyra största mobilnät. Telia segrar i alla kategorier: tal, data och crowd i en nationell mätning.
Efter omfattande tester av de fyra största mobilnäten i Sverige slår det oberoende mätföretaget umlaut fast att Telia, för sjätte

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation