Gå direkt till innehåll
Zinkgruvan Mining och Telia bryter ny mark

Pressmeddelande -

Zinkgruvan Mining och Telia bryter ny mark

Zinkgruvan Mining blir först i Sverige med ett kundanpassat mobilnät från Telia.
48 kilometer transportvägar och tunnlar kommer kunna vara helt mobilt självförsörjande till ett djup på 1300 meter, oberoende av Telias ordinarie nät, funktioner och teknik ovan jord.

Den nya affären innebär att Telia levererar ett kundanpassat mobilnät till Zinkgruvan Mining som sträcker sig över 48 kilometer transportvägar och tunnlar ned till ett djup på 1300 meter. Mobilnätet har mycket hög prestanda, tillförlitlighet och tillgänglighet och blir en plattform för digitalisering och effektivisering av Zinkgruvan Minings verksamhet.

- För att kunna verka så säkert och effektivt som möjligt vill vi i större utsträckning automatisera och fjärrstyra produktionen. För att detta ska vara möjligt krävs hög kapacitet, tillgänglighet och ett kommunikationsnät som absolut inte får ligga nere. Samtidigt får vi en digital plattform med flexibla lösningar som möter förändringstakten i vårt företag. Allt detta erbjuder denna nya lösning, säger Zinkgruvan Minings VD Staffan Sandström.

Telias lösning erbjuder ett robust nät med hög tillgänglighet vilket möjliggör utveckling av IoT-lösningar, förbättrad lokalisering av personal, Push-to-talk för kommunikation nere i gruvan samt fjärrstyrning och lokalisering av maskiner. Lösningen bygger på dedicerad kapacitet från licensierade 4G-frekvenser som är redo att skalas upp till 5G för framtida behov.

-Vi är glada att tillsammans med Zinkgruvan Mining få lansera Sveriges första dedicerade mobilnät för autonom produktion. Med ett kundanpassat mobilnät möjliggörs automatisering och hantering av massiva datamängder med en garanterad uppkoppling för kritiska applikationer. Denna tjänst är ett viktigt steg för oss att skapa nya värden för industrisektorn och ett steg mot 5G, säger Anna Rydergren, chef för företagsaffären, Telia Sverige.

Om Zinkgruvan Mining

Zinkgruvan Mining, med en omsättning på två miljarder per år, utvinner mineraler och producerar metaller som är nödvändiga för utvecklingen av våra moderna samhällen. Verksamheten består av ett anrikningsverk och en gruva och drivs framåt med hjälp av 420 medarbetare. Zinkgruvan Mining ingår i den internationella koncernen Lundin Mining med verksamhet på tre kontinenter och totalt 4500 medarbetare.

Ämnen


I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår framtid och vårt samhällsansvar. Med 20 000 medarbetare i nio länder, varav 6400 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet.
Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Pressansvarig 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation