Gå direkt till innehåll
Ha den äran 4G och välkommen (så småningom) 5G!

Pressmeddelande -

Ha den äran 4G och välkommen (så småningom) 5G!

Idag fyller Sveriges och hela världens första 4G-nät tio år, tio år som präglats av en supersnabb teknikutveckling. Nu knackar nästa generation mobilnät – 5G – på dörren och Telia kommer att lansera 5G så snart PTS är klar med frekvenstilldelningen.

14 december 2009. Techvärldens ögon riktas mot Sverige och Stockholm när Telia trycker på startknappen till världens första 4G-nät. Sedan hände - i princip ingenting. Under första året stod 4G för blygsamma två procent av den totala datatrafiken i Telias nät. 2011 ökade andelen till fem procent för att klättra vidare till tio procent under 2012. Inte förrän Apple lanserade den första iPhonemodellen med stöd för 4G i oktober 2013 började det hända saker.

Från 0 till nästan 100 på 10 år
Sen gick det fort; iPhone i kombination med olika streamingtjänster och sociala medier fick 4G-data att lyfta. 2014 stod 4G för nästan hälften (45%) av datatrafiken, 2018 hade siffran fördubblats (92%). Det tog alltså ungefär tio år för 4G att växa upp. Och nu väntar nästa generations mobilnät – 5G – på att göra entré.

Bara var tredje svensk vet vad 5G ska användas till…Trots att 5G ännu inte har lanserats har många redan hört talats om den nya tekniken; en undersökning som SIFO har gjort på uppdrag av Telia visar att nästan nio av tio (86%) svenskar hört talas om 5G. Däremot är det inte lika många som har koll på vad teknikskiftet innebär – en av tre (33%) tror sig känna till vad 5G ska användas till och bara en av fyra (25%) uppger att de är förväntansfulla på 5G.

Man tror också att lansering ligger en bit fram i tiden, knappt varannan svensk (43%) tror att 5G kommer tidigast om två år, medan en fjärdedel inte har någon uppfattning om lanseringsdatum. Det man förväntar sig av 5G när tekniken väl kommer är snabbare surf (43%), nya telefoner och prylar med ny funktionalitet (31%), högre tillförlitlighet (27%), nya tjänster (27%) och bättre geografisk täckning (19%).

- Undersökningen bekräftar bilden av svenskarna som teknikvana, men som alltid inför stora skiften är det svårt att veta vad det nya faktiskt innebär. Även om det kommer att finnas 5G-telefoner, plattor och tjänster tidigare än det gjorde för 4G så blir det sannolikt en försiktig start för att sedan explodera på sätt som vi idag bara kan gissa om, säger Anders Olsson, vd Telia Sverige.

…men företagen är förväntansfulla
Om konsumenterna är något avvaktande så är företagen desto ivrigare. I en undersökning av Ericsson bland 900 beslutsfattare i näringslivet uppgav 75% att deras sektor kommer att dra fördelar av 5G.[1]

- 5G kommer att vara helt avgörande för framtidens affärsmodeller, nya innovationer och hela Sveriges konkurrenskraft. Vi har redan sett flera exempel på nya spännande tillämpningar inom ramen för vårt partnerprogram med till exempel Boliden, Volvo CE och Ericsson. Vi kommer att fortsätta jobba nära våra kunder för att se till att de hela tiden har tillgång till den senaste tekniken och stötta dem genom hela digitaliseringsresan, säger Anders Olsson.

5G var god dröj
Frekvenstilldelningen – själva förutsättningen för att bygga mobilnät – var planerad till första kvartalet 2020. Men nyligen meddelade Post- och Telestyrelsen att tilldelningen skjuts på framtiden utan att ange något nytt datum.

- Det är olyckligt, särskilt som andra länder redan har börjat och för varje dag som går halkar svenska företag efter. Sverige var först i världen med 4G och tack vare det ligger vi i framkant på den digitala utvecklingen. En ytterligare försening av 5G skulle ha en negativ påverkan på svensk industris konkurrenskraft i världen. Jag tror och hoppas att PTS löser detta så snabbt det bara går. Så snart vi får frekvenser så kommer vi att börja tända upp 5G för att se till att Sverige behåller den digitala ledartröjan, säger Anders Olsson.

[1] Ericsson, The Industry Impact of 5G

Så gjordes undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifo:s webbpanel under perioden 4-6 november 2019 bland 1 083 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval.


Ämnen


I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår framtid och vårt samhällsansvar. Med 20 000 medarbetare i nio länder, varav 6400 kollegor iSverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet.
Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Pressansvarig 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation