Gå direkt till innehåll
Telia del i  telekomkoalition som ECPAT bildar mot sexuell exploatering av barn

Nyhet -

Telia del i telekomkoalition som ECPAT bildar mot sexuell exploatering av barn

Sveriges största telekomoperatörer går samman och bildar tillsammans med ECPAT Sverige en Telekomkoalition mot sexuella övergrepp på barn på nätet. Telekomkoalitionens medlemmar ska arbeta för att förhindra, försvåra och förebygga att deras tjänster och produkter missbrukas av förövare. Tillsammans ska man arbeta aktivt för att stoppa exploateringen av barn på nätet.

Den nya tekniken har gjort det enklare för förövare att komma i kontakt med barn, sprida material med övergrepp, och skapa nätverk som exploaterar barn på nätet. Brottsligheten är omfattande. Redan idag blockerar koalitionens medlemmar dagligen försök att nå webbsidor som av polis bedömts innehålla sexuella övergrepp på barn. Men teknikutvecklingen gör att förövare hittar nya vägar såsom slutna forum, krypterade tjänster och livestreaming. Därför måste också koalitionens medlemmar utveckla sina insatser.

– Bakom varje bild som sprids på nätet finns ett barn som utsätts för övergrepp av vuxenvärlden. Det måste vi göra allt för att stoppa. Men för att göra stor skillnad krävs samverkan mellan polis, berörda företag och civilsamhället. Brottligheten på nätet är enormt omfattande och därför är telekomkoalitionen där internetleverantörerna samverkar mot brottsligheten så viktig, säger Kristina Sandberg, tf generalsekreterare på ECPAT.

Telekomkoalitionens målsättning är att tillsammans med ECPAT ta ett större ansvar och en tydlig ställning mot sexuell exploatering av barn. Fokus ska till att börja med vara på benchmarking och informationsutbyte, men framöver vill medlemmarna även driva gemensam omvärldsbevakning, undersöka möjligheter till statistikinsamling och teknikutveckling. I koalitionen ingår de största telekomföretagen i Sverige; Telia, Com Hem, Telenor, Tele2 och Tre.

I förra veckan släppte ECPAT Sverige rapporten ”sexuell exploatering av barn på internet” där flera tydliga tendenser gällande övergreppsmaterial på barn på nätet uppmärksammas. Det handlar om sexuell utpressning av barn, livestreamad sexuell exploatering av barn och att kvinnliga förövare har dykt upp allt oftare de senaste månaderna. Viktig kunskap att ha med sig in i Telekomkoalitionens fortsatta arbete.

Ämnen

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Pressansvarig 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation