Gå direkt till innehåll
Telia och Sunnes projekt prisas i Europa

Pressmeddelande -

Telia och Sunnes projekt prisas i Europa

Telias projekt för att göra värmländska Sunne till Sveriges första digitalt framtidssäkrade kommun kammade idag hem första pris vid årets European Broadband Awards, en årlig gala i Bryssel där EU-kommissionen prisar Europas bästa bredbandsprojekt. Projektet vann i kategorin Cost reduction and co-investment in a future-proof infrastructure.

Den 29 juni 2017 presenterade Telia och Sunne kommun ett unikt projekt där Telia tar ett helhetsgrepp i kommunen för att ersätta det gamla kopparnätet med framtidens nät via fiber och mobilt till 31 januari 2019. Det innebär att Sunne kommer att bli Sveriges första digitalt framtidssäkrade kommun.

Men att vara "digitalt framtidssäkrad" handlar inte bara om teknik. Det handlar om människor också. Många äldre lever i ett digitalt utanförskap – vilket innebär att de saknar kunskapen, motivationen och tekniken för att ta del av digitaliseringens möjligheter.

Därför lanserades ”Mer Digital” – Telias utbildningsprogram där vi låter skolungdomar lära äldre att bli mer digitala – på plats i Sunne. ”Mer Digital” har därefter gjorts i flera kommuner runt om i landet, och forskare från Högskolan i Skövde har konstaterat att utbildningar såsom Mer Digital är ett kraftfullt verktyg för att bryta det digitala utanförskapet bland äldre.

– Det är jättekul att vi har vunnit det här priset! Det här har varit ett riktigt lagarbete från olika delar av Telia och gänget på Sunne kommun. Projektet har givit alla inblandade bättre förståelse för hur regioner och kommuner kan agera tillsammans med privat näringsliv för att åstadkomma genomgripande förändringar, säger Jörgen Secher, Telias projektledare för Hjärta Sunne.

– Sunne kommun var först ut med Telias projekt Mer Digital, ett projekt som gynnar digitalisering av hela Sverige. Idag har vi genomfört detta hos fyra kommuner och vi har 31 stycken till som är i pipeline, tre av dessa utanför Sverige, så vi har ett spännande år framför oss, säger Mia Forsäng grundare och ansvarig för Telias utbildningsprogram mot digitalt utanförskap, Mer Digital.

– Vi startade bredbandsutbyggnaden för åtta år sen och det här är ett kvitto på att satsningen var rätt. Vår lilla kommun hade aldrig klarat av detta utan en stark partner som Telia som hade de erfarenheter och kunskaper som kommunen saknade. Att dessutom vidga arbetet genom att arbeta för ett ökat digitalt innanförskap genom Mer Digital har lyft kommunen på så många plan, säger Kristina Lundberg, Näringslivsutvecklare, Sunne Kommun.

Ämnen


Vi är Telia. Den nya generationens telekomföretag. 
Våra 6.700 kundbesatta kollegor möter miljontals kunder varje dag i ett av världens mest uppkopplade länder. Vi är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. För att ge människor tillgång till alla nya spännande tjänster satsar vi miljarder på att bygga det digitala samhället, vi bygger Framtidens nät. Vi har bestämt oss för att förändra it-och telekomindustrin och föra världen närmare våra kunder. Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Pressansvarig 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation