Gå direkt till innehåll
Sunne och Telia i unikt projekt för att bygga Sveriges första digitalt framtidssäkrade kommun

Pressmeddelande -

Sunne och Telia i unikt projekt för att bygga Sveriges första digitalt framtidssäkrade kommun

Telia presenterade idag tillsammans med Sunne kommun ett unikt projekt där Telia tar ett helhetsgrepp i kommunen för att ersätta det gamla kopparnätet med framtidens nät via fiber och mobilt till 31 januari 2019.

Tillgången till snabb och stabil uppkoppling blir allt mer av en förutsättning för att kunna arbeta, leva och bo, oavsett var man bor i landet. Sunne kommun ligger i framkant vad gäller bredbandsutbyggnad och har sedan 2011 ett samverkansavtal med Telia för att tillsammans arbeta för att nå regeringens bredbandsmål om att 95 procent av hushållen och företagen ska ha tillgång till 100 Mbit/s senast år 2020.

- Med den här satsningen hoppas vi kunna ta nästa steg för att erbjuda boende och företag i Sunne en uppkoppling i världsklass. Det ger oss en digital infrastruktur med plats för framtidens välfärdstjänster, och som företag och boende kan växa i, säger Gunilla Ingemyr (C), kommunstyrelsens ordförande i Sunne kommun.

Telia har i 164 år kopplat upp Sverige. Först med koppar, och nu med fiber och mobilnät.

Parallellt med att investeringar görs i modern teknik, så avvecklar Telia delar av kopparnätet i landet.

- Kopparnätet är en gammal teknik. Stora delar lever inte upp till dagens krav på driftsäkerhet och kapacitet, än mindre morgondagens. Vi vet att efterfrågan på kapacitet och hastighet kommer att explodera i takt med att vi blir allt mer uppkopplade. Med en framtidssäkrad digital infrastruktur så är Sunne redo att hantera dagens och morgondagens behov av hastighet och kapacitet, säger Anders Tillander, chef för Telias fiber- och operatörsaffär.

Att kopparnätet i Sunne kommun släcks den 31 januari 2019 innebär att boende och företagare i Sunne som har bredband och/eller telefoni via kopparnätet kommer att behöva beställa nya tjänster av Telia eller en annan operatör innan dess.

- Alla som bor i Sunne kommer i god tid innan att erbjudas en modern lösning via fiber eller mobilnätet. Fiber ger en helt överlägsen prestanda, men för den som inte vill eller kan få fiber har vi mobila alternativ som för de flesta ger en lika bra eller bättre kapacitet än deras gamla kopparlösning. Ofta till en lägre månadskostnad, säger Anders Tillander.

Telia kommer under hösten att bjuda in boende och företag till informationsträffar på plats i Sunne för att svara på frågor. Redan nu kan intresserade få mer information på www.telia.se/sunne.

Ämnen

Regioner


Vi är Telia. Den nya generationens telekomföretag. 
Våra 6.700 kundbesatta kollegor möter miljontals kunder varje dag i ett av världens mest uppkopplade länder. Vi är knutpunkten i det digitala ekosystemet som gör det möjligt för människor, företag och samhällen att få tillgång till allt som är viktigt för dem, på deras villkor, dygnet runt – året om. För att ge människor tillgång till alla nya spännande tjänster satsar vi miljarder på att bygga det digitala samhället, vi bygger Framtidens nät. Vi har bestämt oss för att förändra it-och telekomindustrin och föra världen närmare våra kunder. Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Press & PR-ansvarig 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 21000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation