Gå direkt till innehåll
Svenskarnas resande minskade kraftigt i mars – men norrmännen reser minst i Norden

Pressmeddelande -

Svenskarnas resande minskade kraftigt i mars – men norrmännen reser minst i Norden

Data från Telias mobilnät visar hur mycket svenskarna dragit ned på resandet i mars till följd av det nya coronaviruset. Störst var förändringen i Sandviken där antalet resor minskade med 46 procent. Bland de nordiska huvudstäderna minskade Oslo mest med 42 procent.

Telia Crowd Insights är en tjänst som analyserar anonymiserad och aggregerad mobil nätverksdata. Det gör att man kan se beteenden och rörelsebehov i samhället, till exempel resmönster och hur vi förflyttar oss.

Telias data för resor i svenska kommuner under perioden 12 till 19 mars visar en stor förändring i svenskarnas resande; störst var förändringen i Sandviken där resandet minskat med -46%, följt av Munkfors (-43%) och Solna (-42%).

Inom Stockholmsområdet stod Solna för den största minskningen (-42%), följt av Sigtuna (-38%) och Sollentuna (-37%). Motsvarande siffror för Västra Götalandsregionen var Strömstad (-37%), Skövde (-35%) och Karlsborg (-34%). I Malmö län reste man minst i Lund (-29%), Malmö stad (-28%) och Lomma (-27%).

- Vi gjorde mätningen under samma period som många stora företag och organisationer rekommenderade sina anställda att arbeta hemifrån och regeringens uppmaning till distansundervisning. Det är förklaringen till de stora skillnaderna i resandet, säger Kristofer Ågren, chef för Data Insights på Telia.

Störst förändring i Oslo

Telia har också studerat resmönster i de övriga nordiska huvudstäderna under samma period. I Oslo minskade resandet med -42%, i Köpenhamn med -37%, Helsingfors -34% och Stockholm -28%.

- Resandet i Norge och Danmark minskade kraftigt redan 12 till 13 mars, i Sverige såg vi den första stora skillnaden den 16 mars. Tidpunkten för minskningen i Danmark och Norge sammanfaller med beslut om omfattande åtgärder, bland annat att stänga skolorna, säger Kristofer Ågren.

Tomt på arbetsplatserna

Telias data kan också visa var större grupper av människor befinner sig. I Stockholmsområdet var den största förändringen under perioden i centrala Stockholm, och i Solna (Frösunda och Arenastaden).

- Det är en stor skillnad jämfört med en vanlig dag, på många platser är det i princip tomt. Och att förändringen är så tydlig i just Stockholm city och i delar av Solna beror på att många som kan arbeta på distans har sina arbetsplatser där, säger Kristofer Ågren.

Integriteten viktigast
All data anonymiseras och aggregeras per automatik innan användning för att skydda den personliga integriteten och kan aldrig ledas tillbaka till en enskild individ. Det enda som analyseras är rörelsemönster för grupper, frånkopplat från individ och person.

Läs mer om Telia Crowd Insights här

Ämnen


Om Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår framtid och vårt samhällsansvar. Med cirka 21000 medarbetare i sju länder, varav 4 700 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia – välkommen till Folknätet. 

Läs mer på www.telia.se

Kontakter

Presskontakt

Presskontakt

Presskontakt 0771-77 58 30
Irene Krohn

Irene Krohn

Presskontakt Presschef 0771-77 58 30
Roija Rafii

Roija Rafii

Presskontakt Press & PR-ansvarig 0771-77 58 30

Relaterat innehåll

Välkommen till Telia

I över 165 år har vi skapat fler möjligheter för fler människor. Det är vårt arv, vår drivkraft och vår framtid. Med cirka 19000 medarbetare i sju länder, varav 4 100 kollegor i Sverige, erbjuder vi den bästa uppkopplingen i de bästa näten och fortsätter att investera och innovera för ett mer digitalt och hållbart samhälle. Från torpet till storstaden, kontoret till vardagsrummet och från vårdcentralen till bussresan skapar vi en bättre vardag. Välkommen till Telia. Bättre nät. Bättre upplevelser.

Läs mer på www.telia.se
Drift och avbrott hittar du på: https://www.telia.se/privat/driftinformation